Sjećanja - video... Bilo je to ovako - Španija i Španija: Osam godina je prošlo, još im nisu oduzeli loptu!

Dok teče 15. Evropski šampionat prisećamo se ljudi i događaja koji su obeležili sva prethodna prvenstva Starog kontinenta...

Fudbal 20.06.2016 | 00:00
Sjećanja - video... Bilo je to ovako - Španija i Španija: Osam godina je prošlo, još im nisu oduzeli loptu!
S prelaska iz prve u drugu deceniju novog milenijuma Španci su postavili nove standarde fudbalske igre. Furija je u četiri godine (2008- 2012) uzela dve titule prvaka Evrope i jedan Svetski kup, što nikome nikada nije pošlo za nogom. Kasiljas, Pujol, Ramos, Alonso, Ćavi, Inijesta, Fabregas, Tores... Kostur tima koji je osvojio dva EURA zaredom. Sa Aragonesom u Austriji i Švajcarskoj i sa Del Boskeom u Ukrajini i Poljskoj.

Vladavina španskog nacionalnog tima poklopila se s početkom Barsine tiki-take koje je oduvek imala svoje oponente. A ako je ono što je Barselona igrala bilo dosadno, šta reći za Furiju? Kritikovali su ih, zavideli im, probali da ih tuku... Pa opet, loptu nisu uspeli da im oduzmu.

Španija na poslednja dva EURA nije izgubila nijednu utakmicu, a od eliminacione faze (računajući i SP u Južoj Africi) nije primili niti jedan gol?! Ako to nije dominicija, onda šta je?

Španci su se 2008. u Austriji u Švajcarskoj namučili samo sa Italijanima u četvrtfinalu (prošli posle penala), Rusi su bili lak zalogaj u borbi za finale (3:0), a nemačka brana pred novim osvajačima pala je posle sjajnog dodavanja Ćavija i još lepšeg, šmekerskog bockanja Toresa, pored nemoćnog Lama i prerano poleglog, matorog Lemana.

Penale su imali i četiri godine kasnije, tada u polufinalu sa Portugalcima. Promašio jeĆabi Alonso u prvoj seriji, ali svi ostali bili su precizni, za razliku od Mutinja i Alvesa. I onda opet Italija. Finale. Španski fudbal nikad moćniji – italijanski nikada slabiji. Rezultat je bio logičan sled događaja iz prethodnih godina, 4:0 za Furiju. Ubrizgana sveža krv odnela je prevagu - Mata, Alaba, David Silva. I ponovo Tores. Niko nikada u finalu nije ubedljivije pobedio i teško da će.

U titulama: Španija – Nemačka 3:3, prati ih Francuska sa dve.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar