Dužnicima zabranjeno osnivanje novih firmi

Poreski obveznci u Republici Srpskoj koji imaju neizmirene poreske obaveze ili njihova povezana lica više neće moći registrovati novu firmu dok ta dugovanja ne izmire. To je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Sroske koji je 11. juna stupio na snagu.

Republika Srpska 18.06.2016 | 07:50
Dužnicima zabranjeno osnivanje novih firmi
U novom zakonu je navedeno da Poreska uprava „neće dodijeliti jedinstveni identifikacioni broj (JIB) pravnom i fizičkom licu u osnivanju, čiji je osnivač pravno ili fizičko lice ili njihova povezana lica koja imaju dospjele a neizmirene poreske obaveze“.

Jedna od novina je i da će poslodavac ubuduće morati da prijavi radnika najkasnije dan prije stupanja zaposlenog na rada, umjesto u roku od osam dana od dana zasnivanja radnog odnosa, kako je to bilo definisano Zakonom koji je bio u primjeni do 10. juna ove godine.

Takođe, Poreska uprava ima mogućnost i da privremeno zabrani rad poslodavcu koji ne prijavi radnika. „Ukoliko inspektor Poreske uprave utvrdi da poslodavac nije podnio prijavu za registraciju zaposlenog u Jedinstveni sistem obveznika doprinosa najkasnije jedan dan prije stupanja zaposlenog na rad, usmenim rješenjem poslodavcu izriče mjeru zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja nepravilnosti, a najmanje u trajanju od 15 dana“, piše u Zakonu.

Predviđene su i kazne za neprijavljivanje radnika u propisanom roku koje se za pravna lica kreću od 10.000 do 30.000 KM, a za fizička lica uplatioce doprinosa kreću od 3.000 do 9.000 KM.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kalimero

18.06.2016 06:42

Opet pogoduju tajkunima. Oni sklonjenim parama otvore na nekog trećeg, a onaj ko se bori za preživljavanje nema Opciju B. A kolika je kazna kad Kaja i Slobo prijavljuju radnike na minimalac, a ostalo im daju na ruke? Ništa, a? Koliko su Poreskoj dužni Rafinerija, Birač, Klinički centar, državne firme i institucije, tajkunske firme ljubimice? To može? Nikad gori srpski rod od ovih se nije rodio!!!

ODGOVORITE
Name

Bn

18.06.2016 13:56

To nije "opcija B" prikane, to je prevara i krađa od države.

Name

za bn

19.06.2016 08:00

Mislim da je "kalimero" ipak donekle u pravu.Alternativa mora uvek da postoji.U interesu drzave je da posten covek opet okusa svoju srecu,kako bi bio platno sposoban i platio zaostali porez.Od kaznjavanja zatvorom ili ekonomskom "izolacijom" sta se ovde pokusava, nema niko koristi.

Name

boro

18.06.2016 06:46

Treba biti dobro lud pa početi nešto raditi u ovoj državi i ovi što rade boga mole da zatvore , već ne mogu da dugove plate pa samo idu dalje u dubiozu .

ODGOVORITE
Name

Ako

18.06.2016 09:05

Trebalo je odavno! Treba zatvoriti firme koje ne prijavljuju radnike!

ODGOVORITE