Kip slobode i Venecija će biti potopljeni!

Klimatske promjene predstavljaju najveću prijetnju za nekoliko najpopularnijih znamenitosti u svijetu, uključujući Kip slobode, ostrva Galapagos, Uskršnja ostrva, Veneciju i Stounhendž, navodi se u izvještaju čiji je sponzor UN.

Svijet 16.06.2016 | 07:21
Kip slobode i Venecija će biti potopljeni!
Stručnjaci su zaključili da je trenutno ugrožena 31 znamenitost u 29 zemalja, koje su osjetljive na povećanje temperature, topljenje glečera, rast nivoa mora, oštrije vremenske uslove, gore suše i duže sezone požara na otvorenom prostoru. Oni takođe vjeruju da ovaj broj predstavlja samo vrh ledenog brega, piše Gardijan.

Naučnici navode da je od ključnog značaja da se ograniči globalno otopljavanje na manje od dva stepena Celzijusova. Ukoliko se dva stepena premaši, posljedice bi mogle da budu katastrofalne i nepovratne.

Od klimatskih promjena ne bi stradale samo turističke destinacije, već i lokalni ekonomski razvoj koji Unesko trenutno pokušava da zaštiti, izjavio je direktor Uneskovog centra za svjetsku baštinu, Mehtild Rosler.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega. Sasvim očigledno se nameće potreba za nadgledanjem najvažnijih prirodnih spomenika, a naučnici navode da su trenutno najugroženiji koralni reljefi“, izjavio je Rosler.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar