SZO procjenjuje status virusa zika zbog OI u Riju!

SZO saopštila je da je, povodom zabrinutosti oko virusu zika na OI, sportistima i posetiocima najbolje ponuditi jasne smernice zasnovane na nauci.

Ostali sportovi 23.06.2016 | 08:15
SZO procjenjuje status virusa zika zbog OI u Riju!
Portparol SZO Kristijan Lindmajer rekao je da je zabrinutost oko virusa zika zasnovana na "velikoj zastupljenosti te teme u medijima, posebno oko Igara u Rio de Žaneiru".

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija će sazvati hitan odbor koji će proceniti najnoviji status virusa zika koji prenose komarci, a izaziva teška oštećenja embriona, dok kod odraslih izaziva neurološke probleme, uključujući i redak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize. 

Epidemija je počela pre godinu dana u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja, od kojih je najrasprostranjeniji u zemlji domaćina Olimpijskih igara ovog leta. 

Generalna direktorka SZO Margaret Čen formirala je početkom meseca stručnu komisiju koja će razmotriti da li će se Olimpijske igre u Rio de Žaneiru održati prema planu, zbog sve veće zabrinutosti oko virusa zika. 

Grupa od više od 200 stručnjaka je prošlog meseca uputila otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premeste "u interesu javnog zdravlja". 

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da nema razloga da se odlože Olimpijske igre, koje će se održati od 5. do 21. avgusta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar