Lavrov: Neće biti trećeg svjetskog rata

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da neće biti nikakvog trećeg svjetskog rata i da političari užase rata ne smiju dozvoliti.

Svijet 14.06.2016 | 19:17
Lavrov: Neće biti trećeg svjetskog rata
“Uvjeren sam da ni odgovorni političari sa Zapada to neće dozvoliti, jer svi u kolektivnoj svijesti imamo užase koje su donijeli Prvi i Drugi svjetski rat. Rusija je pretrpjela najveće gubitke u tim ratovima u Evropi, a uzgred, i Kina je imala najveće gubitke za vrijeme rata u Tihom okeanu protiv japanskog militarizma”, rekao je Lavrov.

U intervjuu “Komsomolskoj pravdi”, a koji prenosi portal “Poligaf”, on je istakao da je Ukrajina bila samo povod za zaoštravanje kampanje antiruskih sankcija, jer su se nastojanja da se Rusija zaustavi počela javljati mnogo ranije.

“Od dolaska predsjednika Vladimira Putina 2000. godine Rusija želi da bude samostalna i u spoljnim poslovima i u tome kako gradi svoj unutrašnji život, kako kreira i sprovodi ekonomsku politiku. Dakle, čim su to shvatili počeli su gledati gdje i kakve korake da preduzmu da nas obuzdaju”, dodao je Lavrov.

On kaže da za Rusiju nije aktuelno pitanje kada će biti ukinute antiruske sankcije, jer ih nije ni uvodila, nego koliko efikasno će iskoristiti sadašnju situaciju u interesu sopstvene privrede i razvoja.

“Ekonomska ograničenja koja sad primjenjuju protiv nas, doživljavamo kao mogućnost koju treba maksimalno iskoristiti, da bismo ojačali naš sistem bezbjednosti u snabdijevanju hranom i robom široke potrošnje, tehnološku bezbjednost, nastavili diverzifikaciju privrede, spoljnotrgovinskih veza i uspostavili efikasne alternativne finansijske mehanizme i sisteme poravnanja”, naglasio je Lavrov.

On je napomenuo da Rusija nikada neće odbaciti jugoistok Ukrajine, da ga ne zaboravlja i veoma aktivno ga podržava.

“Naša podrška se ogleda u slanju humanitarne pomoći, rješavanju aktuelnih ekonomskih problema, organizaciji života u tom regionu, pa i onih problema za koje su se Francuska i NJemačka obavezale da će ih riještiti. Te dvije zemlje su same obećale da će riješiti problem funkcionisanja bankarskog sistema, ali nisu, iako su se potpisom na to obavezale”, pojasnio je Lavrov.

On je rekao da se Turska mora izviniti i kompenzovati štetu koju je nanijela Rusiji u kriminalnoj akciji, koja je ratni zločin.

“I dalje ćemo zahtijevati da Tuska prestane izazivati haos u Iraku, prije svega u odnosu prema Kurdima. Pored očigledno prisutnih neoosmanskih težnji, postoji i ekonomska računica da se tamo pozicionira, prilagodi, nekako učvrsti i čeka kada će početi bitka za Mosul da bi se prigrabila nalazišta. To je plan Turske”, zaključio je Lavrov.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

14.06.2016 19:58

Ako se Rusija preda i klekne na koljena pred NATO Paktom ispunjavajući sve njegove želje RATA NEĆE BITI!

ODGOVORITE
Name

Dalje

14.06.2016 22:35

Bice cetvrti, treci da preskocimo!

ODGOVORITE