Politika: Mali nesporazum velikih prijatelja

Jesu li susretom Vučića, Skota i Davenporta, tokom kojeg nije bilo ni kurtoaznih osmeha, smirene strasti između Beograda, Brisela i Vašingtona ili je svako ostao pri svojim stavovima.

Srbija 14.06.2016 | 07:53
Politika: Mali nesporazum velikih prijatelja
Razgovor Aleksandra Vučića sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom i šefom delegacije EU Majklom Davenportom bio je težak i vrlo otvoren. Tokom ovog susreta, upriličenog na zahtev ambasadora SAD i EU, niko se, kako saznaje Politika, nije čak ni diplomatski kurtoazno nasmejao.

O čemu se pričalo iza zatvorenih vrata, ostaće nepoznanica, a posle sastanka izdato je saopštenje nalik onima koja javnost ima prilike da čuje posle protokolarnih susreta zapadnih ambasadora sa predstavnicima srpskog državnog vrha.

Baš kao da se proteklih dana ništa neuobičajeno ni zabrinjavajuće nije dešavalo na relaciji Beograd-Brisel-Vašington. Ipak, nešto važno se desilo. Samo dan pre sastanka mandatara sa dvojicom ambasadora, Politika je od pouzdanih izvora iz srpske vlade saznala da je Vučić otkazao već ugovorene bilateralne razgovore sa najvišim zvaničnicima SAD i EU.

To otkazivanje je najavilo dramatično zahlađenje u odnosima Beograda sa zapadnim saveznicima. Prema informacijama Politike, u Njujorku je Vučića čekao razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiom i uticajnom američkom ambasadorkom u UN Samantom Pauer, dok je u Briselu 21. juna trebalo da razgovara sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Jučerašnji sastanak u Vladi Srbije, koji je neobičan jer su sa premijerom istovremeno razgovarala dvojica najuticajnijih zapadnih ambasadora, usledio je samo nekoliko dana posle demantija Evropske komisije i američkog ambasadora u Beogradu da su oni pokrovitelji zavere protiv srpske vlade i da stoje iza radikalizacije protesta "Ne da(vi)mo Beograd" i "Podrži RTV", za šta su ih optužili tabloidi koji slove za bliske vlasti.

Prema saopštenju iz Vlade Srbije, Skot i Davenport su "snažno podržali ekonomske i političke reforme Vlade Srbije i premijerov cilj da pripremi Srbiju za pridruživanje Evropskoj uniji 2020. godine".

Uz isticanje da je reč o diplomatskim predstavnicima dva najveća bilateralna donatora Srbije, kaže se da su oni naglasili svoju posvećenosti realizaciji velikih programa saradnje, čiji su prioriteti usaglašeni sa Vladom Srbije.

Vučić im je, kako se navodi, zahvalio na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu.

Američki ambasador susreo se i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ali u saopštenju iz MSP postoji i neki detalj više. Skot je, naime, izrazio zabrinutost povodom u poslednje vreme zapaljive političke retorike u parlamentu Srbije, koja prevazilazi diplomatske standarde i izrazio uverenje da će se Vlada Srbije "oštro suprotstaviti i boriti protiv ove štetne retorike".

Podsetimo, lider radikala Vojislav Šešelj optužio je američkog diplomatu da se umešao u upravljanje državom i poručio naprednjacima: Eliminišite Skota. Komentarišući ovaj Šešeljev istup, Vučić je rekao da nikome neće biti dozvoljeno takvo ponašanje, piše beogradski dnevnik.

Politika, inače, tekst "Mali nesporazum velikih prijatelja", zaključuje konstatacijom da sudeći po onome što mandatar za sastav nove vlade poručuje u deset tačaka svog programa, pristupanje EU ostaje prioritet Srbije.
 
Izvor: Politika/RTS

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

OJ

14.06.2016 06:07

STO CE BITI S.ANJA.

ODGOVORITE
Name

uzalud trud, džaba vam sve...

14.06.2016 19:31

Moj neinformisani, problem gospođe Klinton je u tome što će demokrate iz pojedinih država u kojima je na unutarstranačkim izborima pobijedio Berni Sanders masovno glasati za Trampa. To je caka, a ne zaboravi da je to Amerika, da se stvari rješavaju novcem, a Tramp ga ima dovoljno i bez donacija...

Name

saja

14.06.2016 06:11

Svaka čast Šešelju.A Skota i Devenporta treba protjerati.

ODGOVORITE
Name

Kazemir

14.06.2016 06:37

Sve ovo ce potrajati dok ne dodje Trump i "ujedini" se sa Rusijom, a onda politika USA prema Srbiji "Jovo nanovo". EU i tako nema zajedniöku spoljnu politiku, tako da se njihove reakcije ne mogu ni smatrati ozbiljnim. Jedan dan misle jedno, drugi dan misle drugo. Sto bi se reklo ne znaju "da li bi piskili ili bi kakili". Nece moci ni sebi da pomogne a kamoli nekom drugom.

Name

re kazemir

14.06.2016 08:59

Kakav Tramp? Ko ti je taj? Novi predsjednik SAD-a je Hilari

Name

Hm

14.06.2016 13:01

Trump je novi predsjednik SADa.

Name

Лија

14.06.2016 07:23

Скот је скот.

ODGOVORITE
Name

zoka

14.06.2016 07:28

E moj vucicu razapeli su te od istoka do zapada,nije ti lako,al sto prije odlucis gdje ces bolje za srbiju,ovako samo gubimo vreme ,nema napretka,jedna strana se mora izabrat,samo je bivsa juga bila nesvrstana.

ODGOVORITE
Name

Aleksandar Drugovencani

14.06.2016 07:40

Palo ribanje.

ODGOVORITE
Name

Re

14.06.2016 08:06

Dolazi vrag po svoje, treba amerima objasniti sta je razlog i motiv Vuciceve podrske Dodiku , ne RSu vec Dodiku. Trebali Srbija placati zbog Dodika a valjda ce i Vucko to da svati jednog dana.

Name

Јоја с Козаре

14.06.2016 07:53

Овај Скот има дивно презиме. Баш се види ко је и кога заступа.

ODGOVORITE
Name

Bezbrižan

14.06.2016 07:57

Šta Briga Vučića za ove Amerikance i Evropljane , on ima Dodika ,sad jedno 2 sastanka sa njim ,a ako mu bude dosadno onda upada i Mladen Ivanić da sa njim napravi koji sastanak i da nam svi zajedno "prošire" vidike

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.06.2016 07:58

Nikad neizvjesnijih vremena,a nikad tanjih politicara u srpskom nacionalnom korpusu . Neznaju kako dalje a sujeta im nedozvolja da pitaju,dogovaraju se i kao u svom normalnom svijetu rade timski.Valjda bi prevashodno interesi Srbije i njenih gradana trebali odrediti ponasanje politicara kako na domacoj tako i medunarodnoj sceni.

ODGOVORITE
Name

Jasno

14.06.2016 08:23

Dobio je liniju za Njujork, a nije odradio sta je trebalo.

ODGOVORITE