Del Vekio: Srbe su klali, a mi smo ćutali

Nekadašnji italijanski general Mauro del Vekio, koji je sa svojom jedinicom među prvima ušao na Kosovo u junu 1999, odmah po potpisivanju Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu i okončanju bombardovanja SRJ, potvrdio je jezivu istinu o stradanju, istrebljivanju i masakriranju Srba na Kosovu, a o čemu godinama nije smeo da govori jer mu je strogo bilo zabranjeno.

Srbija 13.06.2016 | 14:35
Del Vekio: Srbe su klali, a mi smo ćutali
Del Vekio je u međuvremenu napustio vojni angažman i ušao u političke vode, a njegovo stravično svedočenje - potkrepljeno fotografijama užasnih zločina nad Srbima na koje su nailazili on i njegovi vojnici - objavljeno je u uglednom italijanskom magazinu Panorama u decembru 2008. godine.

General Del Vekio bio je među prvim stranim zvaničnicima koji su posvedočili i o zločinima koji su se dešavali u Žutoj kući - mestu najvećeg užasa na kojima su teroristi OVK otetim Srbima vadili organe i prodavali ih na crnom tržištu.


Del Vekio je po okončanju bombardovanja SRJ ušao na Kosovo sa svojom jedinicom od 7.000 vojnika. Bilo je to u junu 1999. i tada su ga, kako je i sam posvedočio Panorami, izveštaji o telima zaklanih i izmasakriranih Srba i Roma svakog jutra sačekivali na stolu. U to vreme, on o tome nije smeo ni da progovori, bilo mu je strogo zabranjeno:


"Zaticali smo napuštene srpske kuće koje su bile ili sravnjene sa zemljom ili spaljene. Albanci su napadali i crkve i manastire, a cilj im je bio da zatru svaki trag srpskog prisustva i postojanja na Kosovu... Ubistava je bilo i kasnije, ali ne tako često. Srbi koji su u to vreme i dalje bili na Kosovu, koji nisu pobegli, svaki dan su rizikovali da budu ubijeni ili silovani", ispričao je Del Vekio potkrepljujući svoju priču fotografijama izmasakriranih srpskih tela koje su on i njegovi vojnici snimili na Kosmetu.


Foto: Printscreen
"Srpske leševe niko nije sklanjao i nalazili smo ih na svim mogućim mestima. Majke i žene otetih Srba molile su tamošnju stranu upravu da im nađu muževe i sinove, ali većina njih nikada nije pronađena, čak ni njihova tela - rekao je nekadašnji general, a italijanska Panorama objavila da frapantan podatak da je 70 odsto Srba oteto po okončanju neprijateljstava, znači posle juna 1999.

Panorama je tada objavila i da poseduje fotografije koje su pronašli vojnici Unmika u Dečanima 2003. godine, ali da ne može da ih objavi jer su prizori na njima neljudski stravični. Na njima se vide nasmejani pripadnici OVK sa odsečenom glavom srpskog rezerviste, a na drugoj sa čak dve odsečene srpske glave. 

Foto: AP

U periodu kada su nastale fotografije, kako list piše, ta zona je bila pod komandom zločinca Ramuša Haradinaja, koga je u aprilu 2013. godine Haški tribunal oslobodio optužbi. Svedoci koji su ga optuživali umrli su u čudnim nesrećama ili im je ozbiljno prećeno.

Izvor: Kurir/Panorama

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan

13.06.2016 12:52

Nisi smio da pričaš,a sad možeš! Kosovo je srpsko i kad tad ćemo da ga povratimo!a šiptarima poručujem platićete ova klanja sa velikom kamatom

ODGOVORITE
Name

Milos

13.06.2016 13:27

Pridruzujem ti se Dragane

Name

boro

13.06.2016 13:43

Nadam se da ćemo uskoro put Kosova , veteran VRS .

Name

Semberija

13.06.2016 13:53

Dragane, ovo treba da bude zakletva za sve Srbe da osvete braću koja su nedužno stradala. A ŠIPTARI KAD TAD JADNA VAM JE MAJKA!!!

Name

zumba

13.06.2016 13:57

Tako je boro,kad cete, poslije referenduma ili.....

Name

Krele

13.06.2016 17:00

E Daganče... balavče. Izgleda da si ti nedavno izašao iz pelena ...dohvatio se tastature od kompjutera i udri.

Name

os

13.06.2016 13:32

Znamo mi za vašu pravdu i korektnost. Sve u službi vaših interesa odnosno vašeg krupnog kapitala. Vi bi prodali svoje a da ne bi nas.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

13.06.2016 15:55

Sve sto su šiptari kod SRBa zaradili SRBi će pošteno da plate po Starom Zakonu Božijem "oko za oko, zub za zub" pa dokle stignemo!

ODGOVORITE
Name

Ре

13.06.2016 16:31

Стварно болест не бира. Косово је Амерички пројекат и док је земље и свјета тако че и остати а кривци су Србски политичари из 90 тих. Слоба Шешељ итд итд.

Name

Pero

31.03.2022 00:38

Mora da se uradi konačno rešenje bez izuzetka do Brezovice i košara, brzo i efikasno.