EURO: Albanci ili Švajcarci?! Udariće brat na brata!

Meč između Švajcarske i Albanije (subota, 15h) u Grupi A Evropskog prvenstva je sve osim duela jedne srednjeevropske i jedne balkanske zemlje.

Fudbal 11.06.2016 | 14:30
EURO: Albanci ili Švajcarci?! Udariće brat na brata!

Matematika kaže da je čak 15 igrača dva tima albanskog porekla, a dvocifren broj njih je rođen ili odrastao u Švajcarskoj.

Dres Švajcarske šestorica igrača albanskog porekla – Granit Džaka, Valon Behrami, Đerdan Šaćiri, Šani Tarašaj, Blerim Džemaili, Admir Mehmedi.

S druge strane, čak devetorica reprezentativaca Albanije su rođena ili odrasla u Švajcarskoj. Među njima je i Tulant Džaka koji je u mlađim kategorijama često istican kao bolji igrač od Granita, ali je bio i problematičan, pa se nije izborio u "domovini".

Upravo će braća Džaka biti posebno u centru pažnje jer će igrati na različitim stranama. Dok stariji Tulant (25) igra za Albaniju, zemlju u kojoj nisu rođeni ni njegovi roditelji, njegov mlađi brat Granit (23) igra za rodnu Švajcarsku.

"Kladili smo se ko će da pobedi, ali nismo odlučili koja je nagrada. Daću sve od sebe za Švajcarsku, kao što će Tulant za Albaniju", rekao je Granit, novi igrač londonskog Arsenala.

Braća Džaka su inače rođeni u Bazelu, u razmaku od 18 meseci, dok su im roditelji Ragip i Elmaze poreklom sa Kosova. Obojica su prošli sve mlađe selekcije Švajcarske.

"Teško je objasniti zašto niko iz FS Albanije nije reagovao i izrazio želju da igramo za Albaniju. Mi smo Albanci i normalno je smo želeli da igramo za crveno-crne. Ali niko nas nije zvao, dok je interesovanje Švajcaraca bio izuzetno, nisu želeli da izgube dvojicu igrača koji su se razvijali u njihovoj zemlji", ističe mlađi Džaka.

Tako je Granit debitovao za Švajcarsku kao 19-godišnjak protiv Engleske na Vembliju i do sada skupio više od 40 nastupa. Tulant je do 2013. bio mladi reprezentativac Švajcarske, da bi sledeće godine nakon što nije dobio poziv u seniorski tim, pak zaigrao za Albaniju.

Ipak, Granit nije u potpunosti "kupio" poverenje navijača, imao je povremeno problema zbog porekla, a kada je u maju davao intervju na utakmici Bazela u Lucernu, navijači su mu zviždali, verovatno jer je pozdravio odluku FIFA da primi Kosovo u svoje članstvo.

S druge strane, Tulant je stekao veliku popularnost među Albancima zbog incidenta na meču sa Srbijom u Beogradu. On je bio među prvim igračima Albanije koji je oteo provokativnu zastavu "Velike Albanije" koju je dron doneo nad stadion Partizana.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar