Željezničari prijete: Idemo u štrajk

Sindikati „Željeznica Republike Srpske“, kao što je najavljeno, organizovaće u ponedjeljak, 13. juna, jednočasovni štrajk upozorenja radi ispunjavanja njihovih sindikalnih zahtjeva.

Republika Srpska 11.06.2016 | 07:54
 Željezničari prijete: Idemo u štrajk

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti, rekao je da se zahtjevi odnose na redovne isplate plata, neisplaćenih šest toplih obroka i 11 nadoknada za prevoz, te izradu sistematizacije prema stvarnim potrebama ŽRS, uz aktivno učešće sindikata.

On je istakao da su ovu odluku donijeli svi sindikati zastupljeni u ŽRS. Prema njegovim riječima, štrajk upozorenja biće organizovan u cijelom sistemu ŽRS i trajaće od 10 do 11 časova.

"Ponašanje Vlade Republike Srpske prema ovom sistemu je maćehinsko, a sindikati će ići do kraja u ispunjavanju zahtjeva. Što se tiče rekonstrukcije, mi već godinama dobijamo takva obećanja, ali i dalje je to sve mrtvo slovo na papiru", rekao je Marin.

Simo Cvjetković, predsjednik drugog reprezentativnog sindikata ŽRS, potvrdio je da je u petak uplaćen topli obrok za novembar 2015. godine.

"Da li je to iz naših sredstava ili Vladinih stvarno ne bih znao reći, ali u svakom slučaju se radi o nečem što ne mijenja situaciju", kaže on.

Cvjetković je posebno istakao činjenicu da su dobili nezvaničnu informaciju kako je prijedlog sistematizacije po kojem posao gubi od 300 do 500 radnika već urađen mimo znanja i saglasnosti sindikata.

"Tražimo aktivno učešće sindikata u svim pregovorima i izradama sistematizacije. Mi dobijamo samo nezvanične informacije i čitamo šta mediji pišu, niko iz Vlade i Ministarstva nam ništa ne govori, a tako ne bi smijeli da rade", rekao je Cvjetković.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, rekao je da svako ima pravo na legalan način da traži svoja prava, garantovana zakonom.

"Vjerujem da će resorno ministarstvo i Uprava Javnog preduzeća ŽRS pokušati naći kompromis. Štrajkovima se ništa ne rješava, već se samo produbljuje kriza. Uvijek sam bio pristalica dijaloga", istakao je Cvjetković.

Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pravda

11.06.2016 08:58

Jadne nase zeljeznice zalosno pogledati voz i ostatak vagona sto se ne udruze sa FBH bare minimum su napredniji a i ulazu vazda novi Talgo voz pokrecu brzo zalosno

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.06.2016 11:28

U prevodu: da se RS kreditno još zaduži da bi njih isplatila. I druga stvar: kako da štrajkuju protiv onih koji su ih zaposlili?

ODGOVORITE
Name

hrabro

12.06.2016 13:50

Podrška radnicima smjeniti gada Savanovića i ostvariti svoja prava.

ODGOVORITE