Najveći matematičar svijeta je pustinjak

Sljedeće nedjelje najveći matematičar današnjice, Rus Grigorij Perelman, slavi 50. rođendan.

Svijet 09.06.2016 | 19:25
Najveći matematičar svijeta je pustinjak

Međutim, apsolutno niko na cijelom svijetu ne gaji ni najmanje nade da će Perelman istupiti u javnosti, kamoli da bi od svog rođendana mogao da napravi poslasticu za medije, jer taj čovek živi skoro kao pustinjak.

Svijet je za njega čuo 2003. kad su MIT, Prinston, Kolumbija i još nekoliko univerziteta priznali njegovo rješenje Poinkareove pretpostavke, matematičkog zadatka koji je 99 godina odolijevao naporima matematičara cijelog svijeta da je riješe.

To je na kraju uspjelo Grigoriju, samo što je on, umjesto da pokupi milion dolara apsolutno zaslužene nagrade – on je sve, do zadnjeg centa - odbio.

Kratko je obrazložio da je za rješenje zaslužan i američki matematičar Ričard Hamilton i to podjednako kao i on.

Tri godine kasnije, 2006, odbio je da se pojavi na dodjeli Fildsove medalje Međunarodne matematičke unije. Riječ je o, ni manje ni više, nego praktično Nobelu za matematičare. Perelman je, opet kratko, objasnio da je nagradu odbio jer nije zadovoljan ponašanjem svjetskog udruženja matematičara.

Živi skromno. Ne voli automobile, živi u stanu kod jednog prijatelja u Rusiji, u nekakvoj maloj, zabačenoj dači. Ne šiša se, ne brije se, ne sječe nokte, a fizički pomalo podsjeća na legendarnog Raspućina.

Doduše, malo šta je sigurno što se njega tiče. Neki od mitova o njemu govore da živi zapravo u stanu svoje majke u Kupčinom, južnoj četvrti Sankt Peterburga.

U jednom trenutku ruski mediji su pokušali da ga zaskoče kako bi od njega napravili “selebritija”, ali je to dovelo samo do toga da se neko vrijeme apsolutno izolovao. Neko vrijeme ga nije bilo baš nigdje. Nagađalo se čak da je pobjegao u Švedsku, ali niko mu nije uspio ući u trag jako dugo, pa su ga na kraju ostavili na miru.

Isto tako su kapitulirali i svjetski matematičari, apsolutni genijalci, koji su ga i 2003. i 2006. danima nagovarali da prihvati i milion dolara i matematičkog Nobela. Ali sve uzalud.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

09.06.2016 22:37

Liči na teroristu.

ODGOVORITE
Name

Crni

10.06.2016 05:17

Dobar za kordinate

ODGOVORITE