Nuklearni napad IS u Evropi realna prijetnja

Pretnja terorističkim napadom uz korišćenje nuklearnog materijala danas je najveća otkako je okončan hladni rat, s obzirom na to da Islamska država (IS) aktivno pokušava da se domogne oružja za masovno uništenje, upozoravaju stručnjaci.

Svijet 09.06.2016 | 09:35
Nuklearni napad IS u Evropi realna prijetnja

Predsednik Međunarodnog luksemburškog foruma koji se bavi pitanjem širenja nuklearnog oružja, Moše Kantor, navodi da je IS već izvela brojne napade hemijskim oružjem u Siriji, prenosi danas londonski "Indipendent".

"Znamo da IS želi da ode i dalje od toga i izvede nuklearni napad u srcu Evrope. To, u kombinaciji sa niskim stepenom bezbednosti u mnogim centrima za nuklearno istraživanje u bivšem ŠSR-u, znači da je opasnost od mogućeg napada "prljavom bombom" na neku zapadnu prestonicu velika", kaže Kantor.

Upozorenje iz Međunarodnog luksemburškog foruma, među čijim članovima su bivši ministri svetskih vlada i visoki zvaničnici iz Rusije i sa Zapada, stiže u trenutku kada svet strepi da će džihadisti pokušati da izvedu napade tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koji sutra počinje u Francuskoj.

Kantor ukazuje na nagoveštaje da islamistička ćelija koja je pre dva meseca izvela napade u Briselu prati radnike i stanje bezbednosti u belgijskoj nuklearnoj centrali.

"Njihovi raniji dokumentovani pokušaji da pristupe nuklearki u Belgiji dokaz su njihove namere", rekao je ovaj stručnjak na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu.

Kantor je na tom skupu izneo mišljenje da je trenutna bezizlazna situacija kad je reč o kontroli nuklearnog oružja posledica stava Vašingtona.

"Odbijanje SAD da razgovaraju o granicama svog programa raketne odbrane blokira pregovore i celokupan proces kontrolisanja nuklearnog oružja, povećavajući opasnost od nuklearnog incidenta", istakao je on.

Bivši britanski ministar odbrane Des Braun, koji je član Foruma i potpredsednik Inicijative za nuklearnu pretnju (NTI), rekao je da je pretnja od nuklearnog terorizma izuzetno značajno i složeno pitanje koje iziskuje jedinstven međunarodni odgovor.

"Ne bi trebalo da bude iznenađujuće da će teroristi, ako se dokopaju nuklearnog materijala, pokušati i da ga upotrebe. Znamo i da oni traže takav materijal", upozorava Braun, dodajući da postoje navodi da se IS domogla izotopa uranijuma kada je zauzela Mosul.

Prema njegovim rečima, nije toliko teško napraviti takozvanu "prljavu bombu", kojom teroristi možda ne bi ubili mnogo ljudi, ali bi efekat na prirodnu sredinu i infrastrukturu, kao i u psihološkom smislu, bio razoran.

Braun napominje da bi teroristi mogli da pribegnu i sajber tehnikama i uzmu na nišan neko nuklearno postrojenje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drago

09.06.2016 08:15

Ne mogu oni da se domognu oružja. Da sruše helikopter a ne da izvrše taj i takav napad u Evropi. Svašta se danas piše i radi bujna mašta .

ODGOVORITE