Bogatijim vozačima "masnije" kazne

Što vozač ima više novca, to bi za njega kazna za prekršaj u saobraćaju trebalo da bude veća, smatraju stručnjaci u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.06.2016 | 11:10
Bogatijim vozačima "masnije" kazne

Oni ističu da bi kaznenu politiku u BiH trebalo prilagoditi pozitivnoj praksi u brojnim evropskim državama, jer, kako podvlače, nije isto kada sa 300 maraka bude kažnjen građanin sa niskim primanjima i onaj za kojeg je taj iznos zanemarljiv.

Na primjer, u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj te Švajcarskoj visina kazne "reže se" po vrsti prekršaja, ali i visini primanja vozača, što u praksi znači da bogatiji plaćaju više, a siromašniji manje, ali kazna i jedne i druge podjednako zabrine. Da je poželjno da se ovakva praksa uvede i kod nas, smatraju stručnjaciu BiH, koji naglašavaju da, uz prevenciju, sankcije mogu da smanje crni bilans na putevima.

"Nekome ništa nije platiti kaznu od 100 maraka, a nekome je misaona imenica da nađe toliko novca. To je dobra ideja, a da li je prihvatljiva za naše zakonodavce i da li bi htjeli da je razmotre, te detaljno razrade način pripreme, drugo je pitanje", napominje Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, ističe da socijalni momenat treba sagledati, ali i ističe da je pitanje koliko pogađa kazna ljude koji "imaju previše".

Međutim, on ističe da bi ovakvu praksu u BiH bilo teško uspostaviti.

"Kod nas je u nekim slučajevima teško pronaći i adresu pojedinim licima. Generalno, ovdje je višestruke povratnike potrebno staviti pod kontrolu, uduzimati im imovinu. Ako neko napravi 20 teških prekršaja, izaziva opasnost. Tu bi trebalo tražiti rješenje", rekao je Kovačević.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kažu da nisu zaprimili inicijative da se u zakon uvede da se iznos kazni prilagođava imovinskom stanju vozača. Međutim, kako uvjeravaju, prilikom izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, razmatrali su pojedina rješenja razvijenih zemalja EU.

"Tačno je da pojedine evropske zemlje iznos kazni prilagođavaju imovinskom stanju vozača. Međutim, potrebno je, pored izmjena u samom zakonu, imati ispunjen čitav niz drugih preduslova za ovakvo postupanje. Moramo imati sve sisteme uvezane, jer se javlja jedan osnovni problem: utvrđivanje imovinskog stanja vozača", kaže za "Nezavisne" Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Ipak, po njegovim riječima, i aktulni zakon ostavlja mogućnost da se kazne izriču i vodeći računa o imovinskom stanju vozača.

"U Zakonu u osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH dati su, za pojedine prekršaje, rasponi novčanih kazni. Zakonima o prekršajima predviđeno je da se, pri odmjeravanju visine novčane kazne, uzima u obzir i imovinsko stanje počinioca prekršaja. Tako nadležni sud može, od slučaja do slučaja, dodatno cijeniti činjenice te visinu kazne izreći i vodeći računa o imovinskom stanju počinioca prekršaja", ističe Andrić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

06.06.2016 09:34

De vi prvo pocnite naplacivati porez od tih velikih a za kazne cemo mi lako. U danskoj je porez za normalne smrtnike oko 40% a za velike oko 70%. E tako se puni kasa a ne pametovanjem iz koznih fotelja. Daleko ste vi od svega toga bar 15 svjetlosnih godina

ODGOVORITE
Name

građanin

06.06.2016 09:55

Gluposti užasne. Učesnik u saobraćaju i prekršilac sabraćaja je isti od najsiromašnijih do najbogatijih. Kakve veze ima imovinsko stanje.

ODGOVORITE
Name

maxo

06.06.2016 10:21

Oni to smisljaju samo kako bi jos vise naplatili sa bezbjednosti nidje veze. neka malo prave vise zaobilaznica oko sela i mjesta da ne mora se ici non stop 50km/h

Name

Robin Hud

06.06.2016 10:32

Nisi u pravu. Granica bola u vezi novca nije ista ako si bogatiji. Kazne ovakve kakve su za bogatije smijesne.

Name

Boris

06.06.2016 10:55

A to što je najveći problem na putevima RS i BiH mraka koja vozi Golf 2 to nikom ništa ... Pa gdje god vidiš Golfa dvicu bježat u stranu trebaš ---

Name

POSAVAC

06.06.2016 09:58

Do sada je bilo ,a bice i ubuduce, sto je vozac bogatiji ,kazna je manja ili nikakva.Ko kome ovdje laze.Kazne i zakoni su za sirotinju.

ODGOVORITE
Name

nn

06.06.2016 10:35

Re Posavac: Izgleda da je baš tako.

Name

jedan od vozača

06.06.2016 10:31

Pravite vi puteve da ljudi mogu normalno da voze,a ne samo razmišljate kako ovaj jadni narod oglobiti...kriminalci jedni!!!!

ODGOVORITE
Name

KEKO

06.06.2016 10:38

Bice isto,opet ce da ustavljaju losija auta a bolja auta nesmiju da ustavljaju,kao sto inspekcija ulazi u male prodavnice,radnje itd a od bogatasa lokale ne ulaze,nit smiju uc a drze radnike na crno itd.Kako.god opet puca po sirotinji.

ODGOVORITE
Name

Jsk

06.06.2016 11:41

Ja sam ucio skolu..zavrsio faks..hirurg sam..I sad mene treba vise kazniti od nekog drugog..

ODGOVORITE
Name

Mladen

06.06.2016 11:54

Ako to uvedu onda kod nas 60% stanovnika neće uopšte plaćati kaznu jer nemaju nikakva primanja.

ODGOVORITE
Name

dott

07.06.2016 10:20

Znaci sad ce saobracajec procjenjivati koliko je ko bogat.

ODGOVORITE