Mraz nanio 50 miliona KM štete voćnjacima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da se procjenjuje da šteta koju je u voćnjacima na području sedam opština u Srpskoj izazvao mraz krajem aprila iznosi oko 50 miliona KM, ali da to još nije moguće precizno utvrditi.

 

Republika Srpska 05.06.2016 | 21:25
Mraz nanio 50 miliona KM štete voćnjacima

"U narednih nekoliko dana biće poznati pouzdaniji podaci, kada opštinske komisije završe sa procjenom štete", rekao je Mirjanić novinarima nakon sastanka sa voćarima u Donjim Podgradcima kod Gradiške i obilaska voćnjaka u Potkozarju.

On je izrazio nadu da će procjena štete biti završena do 20. juna, a da će do kraja juna Ministarstvo sačiniti informaciju koja bi trebalo da sadrži konačnu visinu štete od mraza u voćnjacima u Gradišci, Prijedoru, Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Srpcu i Tesliću.

" Ministarstvo će izvršiti kontrolu procjene štete svih opštinskih komisija i na bazi toga ponuditi informaciju na razmatranje Vladi Srpske. Nakon toga razgovaraće se i o mogućim mjerama koje bi Vlada trebalo da preduzme u cilju sanacije štete, a koje moraju da budu u okviru sredstava agrarnog budžeta Republike Srpske", naglasio je Mirjanić.

On je najavio da će naredne sedmice biti isplaćen i dio duga za podsticaje za poljoprivredu iz prošle godine, koji trenutno iznosi oko 14 miliona KM, ali nije precizirao na koji iznos poljoprivrednici mogu da računaju.

"Isplata će se vršiti prema rasploživim sredstvima u Budžetu Srpske, a ono što je sigurno je da će sva dugovanja za podsticaje poljoprivrednicima biti isplaćena", dodao je Mirjanić.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović istakao je da voćari nikoga ne krive za nastalu štetu, jer je riječ o elementarnoj nepogodi i ne traže da im se nadoknadi kompletna šteta od mraza, ali da očekuju značajnu pomoć od Vlade Republike Srpske.

On je dodao da očekuju da će Vlada voćarima koji su pretrpjeli štetu obezbijediti sredstva bar za isplatu uloženog novca u hemijska sredstva zaštite.

"Voćari nisu u mogućnosti da izmire svoja dugovanja prema dobavljačima hemijskih sredstava, a ulaganja za hemiju po hektaru do sada su bila oko 8.000 KM", rekao je Dojčinović.

On je dodao da voćari u Potkozarju praktično i neće imati roda u voćnjacima, jer, kako je naveo, i ono malo voća što je ostalo na grani je samo za industrijsku preradu i ne može finansijski da pokrije ovogodišnja ulaganja.

(Info BN/Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar