Poplave širom Evrope: Život izgubilo 18 ljudi

U poplavama izazvanim jakim kišama posljednjih dana u Francuskoj su poginule četiri osobe i 24 su povrijeđene, rekao je premijer Manuel Vals, čime je ukupan broj žrtava poplava u Evropi narastao na 18, prenosi Hina.

Svijet 04.06.2016 | 21:50
Poplave širom Evrope: Život izgubilo 18 ljudi

Vodostaj Sene počeo je padati u subotu ujutro u Parizu, prvi put u sedam dana, te je u 6 sati ujutro iznosio 6,07 metara, nakon što je tokom noći dosegao 6,1 metara, objavile su nadležne službe.

Čini se da glavnom gradu prijeti sve manja opasnost od većih poplava.

Nakon osam sati neprekidnog rasta, rijeka se vratila na nivo od petka naveče. Zasad je nivo vode ispod one iz 1982. od 6,18 i daleko ispod rekorda iz 1910. od 8,62 metara.

Mjere opreza preduzete ove sedmice ostaju na snazi, muzeji Luvr i Orsej ostali su zatvoreni, a umjetnine su premještene, brodovi za turiste privezani su uz obalu, a podignute su i barikade.

Pariz je relativno pošteđen, dok su u ostatku zemlje poplave imale teže posljedice i ukupno je 20.000 osoba evakuisano je iz domova.

Oko 17.000 kuća je u subotu sredinom dana bilo bez struje. Zbog velikih materijalnih šteta biće proglašena elementarna nepogoda, rekao je predsjednik Fransoa Oland.

Osiguravajuće kuće su procijenile štete na najmanje 600 miliona evra.

"Poplave su bile katastrofalne za željezničku mrežu, posebno zbog odrona na linijama", naglasio je Žilijam Pepi, predsjednik francuskih željeznica SNCF.

Jedna šezdesetogodišnjakinja je pronađena mrtva u Montargiju, 120 km južno od Pariza.

U četvrtak su vode odnijele jednog 74-godišnjeg jahača tridesetak kilometara od Pariza, a njegov konj se uspio popeti na obližnje brdo.

Okolnosti još dva smrtna stradanja nisu saopštene. U Njemačkoj, gdje se takođe primjećuje smirenje, 11 osoba je smrtno stradalo od početka sedmice u nevremenu, sedam u Bavarskoj i četvoro u Baden Wirtembergu, na jugozapadu zemlje.

Na jugu Belgije se utopila jedna osoba. Poplave su zahvatile i Rumuniju, gdje su vlasti objavile da su se utopila dvojica muškaraca na istoku zemlje.

Foto: AP/Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Neko

05.06.2016 07:52

Halooo ljudi!? Spremate li se vi za poplave, mozda i gore od ovih poslednjih! Ova voda dolazi prema nama, kako god, plus jos neka kisica i eto beleja! P.S. Ja sam na brdu, svejedno mi je, ali samo pitam!!!? :-)

ODGOVORITE
Name

Ivan

05.06.2016 08:58

Slabo su čistili kanale..tako su nama govorili prije dvije godine

ODGOVORITE