Parlament: Formirano 16 poslaničkih grupa

U nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije danas je formirano 16 poslaničkih grupa, od kojih je najbrojnija Srpske napredne stranke.
 

Srbija 03.06.2016 | 17:55
Parlament: Formirano 16 poslaničkih grupa

U nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije danas je formirano 16 poslaničkih grupa, od kojih je najbrojnija Srpske napredne stranke, na lijem čelu je Aleksandar Martinović, a zamenik mu je Vladimir Orlić.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije je Ivica Dačić, a njegov zamenik je Aleksandar Antić, dok su na tim funkcijama u klubu Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i Nemanja Šarović.

U poslaničkoj grupi pokreta Dosta je bilo na čelu je Saša Radulović, a zamenik je Aleksandar Stevanović, dok poslaničku grupu Demokratske stranke predvodi Bojan Pajtić, a zamenik mu je Nataša Vučković.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Srbije je Milorad Mijatović, a zamenik je Milena Bićanin.

Na čelu poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije je Milan Krkobabić, a njegov zamenik nije imenovan.

Grupu pokreta Dveri predvodi Boško Obradović, zamenik mu je Srđan Nogo, dok je na čelu poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić, sa zamenikom Milanom Lapčevićem.

Poslaničku grupu Jedinstvene Srbije, kao i do sada, predvodi Dragan Marković, a zamenik je Petar Petrović.

Zajedničku poslaničku grupu formirali su Liberalno demokratska partija i Stranka demokratske akcije Sandžaka, a na njenom čelu je Čedomir Jovanović, dok je zamenik Enis Imamović.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije je Velimir Stanojević, a zamenik je Dubravka Filipovski.

Savez vojvođanskih Mađara i Partija za demokratsko delovanje takođe imaju zajednički poslanički klub, čiji šef je Balint Pastor, a zamenik je Fatmir Hasani.

Zajednički klub formirali su i Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka i Ujedinjena seljačka stranka, na čelu mu je Đorđe Komleski, a zamenik je Marijan Rističević.

Šef zajedničkog poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata i Zelene stranke je Nenad Čanak, a zamenik je Goran Čabradi.

Klub poslanika Socijademokratske partije Srbije predvodi Marko Đurišić, a zamenik je Miroslav Aleksić.

Skupština Srbije konstituisana je danas potvrđivanjem mandata poslanika, koji su zatim položili zakletvu.

Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi, navodi se u zakletvi koju su poslanici pročitali.

Konstitutivnoj sednici predsedava najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, a pomažu mu četiri najmlađa poslanika - Ivana Nikolić (SNS), Stefana Miladinović (SPS), Aleksandra Belačić (SRS) i Miloš Bošković (Dosta je bilo).

Mićunović je na početku rada rekao da je on ne samo po godinama najstariji već i po poslaničkom stažu jer je u parlamentu od 1990. godine. On je pozvao poslanike, a kako je naveo naročito one koji su prvi put ušli u Skupštinu, da čuvaju dostojanstvo parlamenta, pre svega od sebe samih, a onda i od svih drugih delova vlasti, koji bi možda hteli na razne načine da ga uzurpiraju.

"Čuvajmo dostojanstvo u svim vidovima, mi smo nosioci zakonodavne vlasti i nikakva vlast ne može biti iznad", rekao je Mićunović.

Smatra se da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

SNS sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, a Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da ta partija neće podržati izbor Maje Gojković za predsednicu Skupštine Srbije, kao i da je za DS neprihvatljivo što je Srpska napredna stranka (SNS) najavila formiranje anketnog odbora zbog nepravilnosti na izborima.

"Nećemo podržati izbor, jer je ona svojim ponašanjem obesmislila kontrolnu ulogu parlamenta. Ona je spajala nespojive tačke dnevnog reda i potčinila zakonodavnu vlast izvršnoj vlasti, čega nema ni u jednoj modernoj zemlji", rekao je Pajtić, koji je šef poslaničke grupe DS-a.

On je rekao i da za DS neprihvatljivo to što je SNS najavila formiranje anketnog odbora jer je, kako je naveo, izborna krađa organizovana iz vrha vlasti.

"Mi smo ranije najavili formiranje anketnog odbora koji će biti organizovan za sve radnje pre, tokom i posle 24. aprila", dodao je Pajtić.

On je najavio i da će zamenica predsednika DS Gordana Čomić biti kandidat za potpredsednicu parlamenta, a da će Nataša Vučković biti zamenica šefa poslaničke grupe DS-a.

Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da ta stranka neće podržati izbor Maje Gojković za predsednicu Narodne skupštine.

"Mi smo se u kampanji zalagali i sad se zalažemo za promenu politike koja je urušila zemlju, kao i za promenu kadrova koji tu politiku sprovode. Zato nećemo glasati za izbor Maje Gojković", kazala je Rašković Ivić novinarima u pauzi konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

Ona je ocenila da je Dom Narodne skupštine pretvoren u "servis vlasti" kao i da se "u poslednjem trenutku zakazuju sednice, što je bio slučaj i sa konstitutivnom sednicom".

"Očigledno je da se stvari neće promeniti, da će ostati iste i zato nećemo glasati za izbor Maje Gojković", kazala je predsednica DSS-a.

Predsednik i poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da će ta stranka podržati izbor Maje Gojković za predsednicu Skupštine Srbije, ukoliko bude postignut dogovor da potpredsednik parlamenta bude i predstavnik SRS.

"Imamo interes da imamo jednog potpredsednika Skupštine. Ako se dogovor postigne i ako bude napravljen 'paket aranžman' za predsednika i potpredsednika istovremeno, onda ćemo glasati, a ako bude samo za predsednika a nekad posle za potpredsednika bićemo protiv", rekao je Šešelj novinarima u pauzi konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

On je podsetio da je kandidat SRS za potpredsednika parlamenta Vjerica Radeta.

Na pitanje da li bi radikali ušli u vladu Aleksandra Vučića, on je rekao da bi mogli samo pod uslovom da se Vučić odrekne Evropske unije i da se orijentiše na integracije sa Rusijom i Evroazijskom unijom.

"To je osnovni uslov. Oko svega drugog bismo se mogli dogovoriti", rekao je Šešelj.

On je istakao da će radikali biti "ljuta opozicija" i da će kritikovati sve što ne valja a podržati ono što je u interesu građana i države.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poveli su danas polemiku u Skupštini jer je predlog da potpredsednica Skupštine Srbije iz SRS-a bude Vjerica Radeta, potpisao Josip Broz.

"Ja se sećam da je Šešelj 1991. godine nosio glogov kolac pred Kuću cveća, a sad je predlog za njihovog potpredsednika potpisao Broz", rekao je Martinović na konstitutivnoj sednici na kojoj se raspravlja o izboru predsednice Skupštine.

Na to mu je Šešelj odgovorio da je on za vreme Broza bio zatvaran, a da Martinović tada "nije smeo da pisne, a mogao je dato radi u nekim pionirskim ili omladinskim organizacijama".

"Ja bih se sigurno usprotivio, ali tada sam imao osam godina", uzvrato je Martinović Šešelju.

Josip Broz je unuk Josipa Broza Tita koji je za poslanika izabran na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije.

Na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovoreno je ko će biti kandidati za potpredsednike Skupštine.

Za potredsednike su do sada predloženi Đorđe Milićević (SPS), Gordana Čomić (DS), Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Vjerica Radeta (SRS).

Na pitanje kako se oseća u parlamentu posle 13 godina, rekao je da ima osećaj kao da je "juče bio u Skupštini".

Šešelj je podsetio da je na poslednjoj sednici kojoj je prisustvovao poručio "dosmanlijama" da će se iz Haga vratiti, ali da ne zna koga će sve od njih zateći.

"Evo vratio sam se, a oni su netragom nestali. Tu su možda dvojica-trojica", rekao je Šešelj.

Lista koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) predložiće za predsednika Skupštine Maju Gojković, a za potpredsednike Veroljuba Arsića, Konstantina Arsenovića i Vladimira Marinkovića, najavio je danas budući šef poslaničke grupe te partije Aleksandar Martinović.

On je, na konferenciji za novinare uoči početka konstitutivne sednice parlamenta, rekao da će SNS danas predati predlog za formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da ispita sve činjenice i događaje nakon zatvaranja biračkih mesta 24. aprila.

Da ispita ko je upadao, po čijem nalogu, banditski i razbojnički u Republičku izbornu komisiju, ko je protiv volje građana ugurao nasilno najmanje jednu izbornu listu u Skupštinu Srbije, objasnio je Martinović.

On je konstatovao da su se u tim događanjima "svi ujedinili, od levičara do ljotićevaca".

Obrazlažući predlog da Gojković bude ponovo na čelu Skupštine, Martinović je istakao da je ona u prethodnom sazivu dobro radila taj posao i doprinela da se parlament "upristoji i da se sačuva dostojanstvo tog visokog doma".

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pasha

03.06.2016 17:39

Toliko grupa,pa ko ce da ih placa narode

ODGOVORITE