Vučić: Pred Srbijom su važne godine

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su "stubovi novog vladinog programa ekonomija i bolji životni standard, puna politička stabilnost, kako u zemlji tako i u regionu, reforma pravosudnog sistema, borba protiv korupcije i kriminala, kao i bolje obrazovanje i zdravstvena zaštita".

Srbija 03.06.2016 | 12:30
Vučić: Pred Srbijom su važne godine

"Pred nama su važne godine i privredni rast će ove godine dostići 2,3 odsto. Imaćemo snage za to", istakao je Vučić u intervjuu koji je dao za magazin "Diplomatija i trgovina".

On je rekao da program, koji je pripremio, naglašava područja u kojima su potrebna značajna poboljšanja da bi Srbija postala moderna i organizovana zemlja.

Zamoljen da objasni kako se ti ciljevi uklapaju u širu agendu Srbije u pogledu procesa integracije u EU, Vučić naglašava:

"Vlada Srbije nema paralelne agende".

"Postoji samo jedna agenda, sa čvrstim i preciznim ciljevima koje treba ostvariti. To je u potpunosti usklađeno sa našim evropskim putem i ciljevima i standardima koje želimo da dostignemo. Mi želimo Srbiju kao punopravnu članicu EU. Što je još važnije, želimo da osiguramo da građani Srbije žive dobro i da su pristojni građani Evrope. To ne može da se ostvari niti ako pravite kompromise oko ciljeva ili menjate ciljeve u zavisnosti od političke agende pre i posle izborne kampanje", naglasio je Vučić.

Na pitanje kako vidi prioritete nove vlade u pogledu poboljšanja sveukupne poslovne klime u Srbiji, Vučić kaže da su "glavni ciljevi podrška razvoju preduzetništva, smanjenju troškova fiskalnih i drugih nameta za pokretanje biznisa u Srbiji, aktivne mere zapošljavanja, povećanje raspoloživosti finansijskih izvora i privlačenje velikih investitora da dođu u Srbiju i podstaknu proceš industrijalizacije".

"Na ''Duing biznis listi za 2016'' Svetske banke Srbija je napredovala za 32 mesta i mi želimo da nastavimo ovaj trend. Ulagaćemo u zapošljavanje visokoobrazovanih radnika, inženjera i programera, i radićemo više na povezivanju stranih investitora i lokalnih privreda putem lanaca dobavljača. Postoji manjak industrijskih zona s odgovarajućom infrastrukturom, posebno duž novog koridora 11, koji je veoma važan zbog velikog potencijala za poljoprivrednu proizvodnju u zapadnoj Srbiji", rekao je Vučić.

On je naglasio da su "mere ekonomske politike, koje je Vlada Srbije primenila u prethodne dve godine, naišle na pozitivne ocene iz Evropske komisije" i da je "posebno važno da Srbija ima trogodišnji stendbaj aranžman sa MMF i da se reformska agenda primenjuje u saradnji sa MMF".

U razgovoru koji je priređen povodom obeležavanja nacionalnog praznika Italije, Vučić je ukazao da "privredna saradnja Srbije i Italije može da služi kao model dobre privredne saradnje dve zemlje".

On je podsetio da je "na srpskom tržištu prisutno više od 650 italijanskih kompanija koje zapošljavaju više od 27.000 radnika, pre svega u sektoru finansija, osiguranja i proizvodnje".

U vezi sa bilateralnim odnosima sa Italijom i podrškom Rima za Srbiju u EU, Vučić kaže da se "usuđuje da kaže da je Italija istinski strateški partner Srbije", iako je, po njegovim rečima, "izraz ''strateški'' previše korišćena reč u našem političkom životu, kao i u međunarodnim odnosima".

Vučić navodi da je "vrednost bilateralne trgovine dve zemlje prošle godine iznosila 3,6 milijardi evra ili oko četvrtine trgovinske razmene koju Srbija ima s EU".

"Italija je pružila snažnu podršku procesu integracije Srbije u EU, ali postoji i rastući interes među italijanskim kompanijama za saradnju sa srpskom privredom i investiranje na srpskom tržištu", rekao je Vučić, koji prostor za dalju saradnju s Italijom vidi u "auto i metalskoj industriji, tekstilnoj industriji, obradi drveta, informacionim tehnologijama, poljoprivredi i na polju obnovljive energije".
 

Komentari / 0

Ostavite komentar