Medicinske sestre odlaze iz Srpske

Republika Srpska se suočava sa odlaskom mladog i kvalitetnog zdravstvenog kadra, prije svega medicinskih sestara i tehničara, izjavila je predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić.

Republika Srpska 02.06.2016 | 19:50
Medicinske sestre odlaze iz Srpske

Kostićeva je navela da je problem i nedovoljno definisano obrazovanje, odnosno da medicinske sestre sa fakultetskim obrazovanjem nisu prepoznate u sistemu, ali da to ne znači da medicinske sestre sa srednjim obrazovanjem treba da se plaše za svoj status.

"Medicinske sestre rade u ne tako dobrim uslovima, ali s obzirom na to da je ovo zemlja u tranziciji i da ima mnogo problema, ni ti uslovi nisu toliko loši", rekla je Kostićeva novinarima u Banjaluci prije početka 2. kongresa i 14. simpozijuma koji se bavi temom pozitivnog radnog okruženja, troškova zdravstvene njege i kompetencija medicinskih sestara.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara - tehničara intenzivnih njega, anestezije i reanimacije Srbije Gordana Dragošev istakla je da su ovakvi skupovi veoma korisni jer je za razvoj medicine, a i sestrinstva, bitna razmjena znanja.

"U medicini se svake godine pojavljuju novi aparati, tehnike i znanje. Nije više dovoljno biti medicinska sestra sa srednjom školom i raditi u kliničkoj praksi, jer današnja oprema i usluge medicine mnogo su više od toga", rekla je Dragoševa.

Ona je ocijenila da se medicinske sestre u regionu suočavaju sa istim problemima, jer se sestrinstvo, zbog teškog vremena krajem prošlog vijeka, nije razvijalo kao u EU.

Član Borda direktora Međunarodnog savjeta medicinskih sestara Peter Požun rekao je da je struka zdravstvene njege u BiH na visokom nivou, ali da bi bilo veoma korisno za domaće medicinske radnike da postanu dio ove organizacije.

"Važno je da budemo povezani na globalnom nivou i da prenosimo pozitivna iskustva. Uključivanjem u Međunarodni savjet, medicinske sestre u BiH bi imale otvorena vrata do svih edukativnih programa, materijala, saradnje sa drugima i slično", naglasio je Požun i dodao da ova organizacija okuplja medicinske sestre iz 139 zemalja.

Izvor: Srna

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

02.06.2016 20:28

Svi koji mogu odlaze iz Srpske.

ODGOVORITE
Name

Bili

02.06.2016 21:52

Bitno je da se ovlasti ne prenose na drzavu a nek se entitet rusi iznutra.

Name

Mila

02.06.2016 21:22

Tri su otisle u Sarajevo a dvije u Tuzlu u zadnjih 3 mjeseca.

ODGOVORITE
Name

Geography

02.06.2016 21:28

Ne znam samo gdje odlaze u Njemačku ili dragu Rusiju

ODGOVORITE
Name

Roki

03.06.2016 08:29

Rusija u srcu, ali se ipak u Njemačku ide