Magnetna rezonanca, ultrazvuk ili skener?

Kada smo nesigurni da li nam se u telu nešto nepovoljno dešava, magnetna rezonanca zvuči kao dobar način da se ta sumnja proveri. Međutim, treba li na nju odlaziti po sopstvenoj volji ili samo po uputu lekara? Radioloških metoda ima više, a kome se savetuju saznajte pre nego što se uputite na snimanje, savetuju stručnjaci.

Zdravlje 02.06.2016 | 09:52
Magnetna rezonanca, ultrazvuk ili skener?

Mogu da prodru kroz grudni koš i stomak, zavire u mozak i srce. Radiološke metode daju stvarnu sliku vašeg zdravlja. Znamo da su ova zračenja moćna, ali se gotovo uvek pitamo da li su i rizična?

Radiolog Kliničkog centra Srbije, profesor doktor Gradimir Dragutinović radiolog ističe da je ultrazvučni pregled potpuno bezbedna metoda.

„Ultrazvuk koriste specijalisti i drugih specijalnosti, pre svega kardiolozi, ginekolozi. Magnentna rezonancija je takođe bez ikakve štete. Sva istraživanja tokom poslednjih 20 godina ukazuju da ne postoji nikakva šteta“, navodi dr Dragutinović dodajući da pregled na aparatu magnetnom rezonancijom može da traži bilo koji doktor koji smatra da je to neophodno.

„U pogledu kompjuterizovane tomografije, odnosno multislajsnih i spiralnih skenera, mogu da kažem da postoji minimalna doza zračenja. S obzirom na to da je iks zračenje invazivna metoda, ne može se obavljati kako pacijent hoće i koliko hoće“, objasnio je dr Dragutinović.

Danas postoje i zaštitna sredstva koja se daju pacijentima tokom snimanja.

„Što se tiče ultrazvuka, nije potrebna nikakva zaštita, a kod  kompjuterizovane tomografije poželjno je da se kod ženskih osoba i dece zaštite gonade, to jest da se, u slučaju da nije potrebna dijagnoistika u vezi sa gonadnim sistemom, stavi olovna kecelja“, istakao je radiolog Gradimir Dragutinović.
Ipak, sve radiološke metode nose određeni rizik da se prekorači propisana doza zračenja i zato se nakon svakog snimanja, na zdravstvenom kartonu upisuje doza koju je pacijent primio.

Pregled, naglašava dr Dragutinović, mora da indikuje radiolog i mora da se vodi računa o tome koliko puta se radi kontrola.

„Svakako, kao i mamografija, kod koje postoji određeni stepen zračenja, mora se zapisati i znati i odrediti korist. Nekada je korist kontrolnog pregleda veća da se mora računati i na manju dozu iks zračenja“, ukazao je radiolog Dragutinović i naglasio da je gotovo zanemarljiv broj ljudi kojima je ovakvim pregledima naneta šteta ili da je došlo do izazivanja maligniteta.

Medicina je toliko napredovala da se danas zna ko ne sme da se podvrgava ovim metodama. Za magnetnu rezonancu, na primer, kriterijumi su jasni: oni koji imaju pejsmejker ili klips ne smeju se podvrgavati ovakvim pregledima.

Ultrazvučni pregled
Samo jedan radiološki snimak može da otkrije mnogo toga o zdravlju pacijenta. Tačno se zna i šta kojom metodom može bolje da se uoči.

„Magnetna rezonanca je bolja, odnosno preciznija, sem u slučaju organa koji se kreću, poput pluća. Što se tiče pluća, najbolji pregled je kompjuterizovana tomografija, odnosno skener. Magnetna rezonanca je u dobrom broju slučajeva bolja, ali u urgentnim stanjima poreporučuje se pre skener, jer je brži, lakši, pogotovo kod teško povređenih pacijenata“, naglasio je dr Dragutinović.

Najštetnija radiološka metoda, tvrde radiolozi je neznanje i lekara i pacijenta. Ono dovodi do bespotrebnih snimanja, ponavljanja, kontrola i na kraju do većeg zračenja.

RTS

foto: screenshoot

Komentari / 0

Ostavite komentar