EEU započinje pregovore sa Srbijom

Vrhovni savjet Evroazijske ekonomske unije donio je odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat biti zajednička zona slobodne trgovine za sve zemlje unije i ove balkanske zemlje, izjavio je novinarima ministar za trgovinu EEU Veronika Nikišina.

Srbija 31.05.2016 | 13:50
EEU započinje pregovore sa Srbijom

U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog savjeta. Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegove kolege iz Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije.

Učesnike unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom.

Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov ranije je najavio da bi učesnici skupa trebalo da daju zeleno svjetlo za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar