GRČ - finale plej-ofa: Spanulis utišao OAKA Arenu i penzionisao Dijamantidisa! Titula za Oli!

Košarkaši Olimpijakosa osvojili su 12. titulu šampiona Grčke pošto su u finalnoj seriji pobedili Panatinaikos sa 3-1 u pobedama.

Košarka 30.05.2016 | 23:30
GRČ - finale plej-ofa: Spanulis utišao OAKA Arenu i penzionisao Dijamantidisa! Titula za Oli!

U četvrtoj utakmici finalne serije crveno-beli su slavili u gostima sa 82:81 posle dva produžetka trojkom Vasilisa Spanulisa sekund pre kraja.

Tako se legendarni 36-godišnji Dimitris Dijamantidis oprostio od aktivnog igranja košarke na tužan način, porazom od najvećeg rivala na svom terenu.

Utakmica je protekla u serijama i preokretima, a Panatinaikos na kraju nije uspeo da slavi posle prave drame i izbori se za majstoricu koja će biti odigrana u Pireju.

Prvo poluvreme bilo je prilično izjednačeno, a PAO je posle 20 minuta vodio sa 35:31. Na startu treće deonice Olimpijakos je serijom 19-4 došao do +11 (50:39), ali je brzo ispustio prednost.

Nikos Papas je vratio PAO u igru i domaćin je početkom poslednje deonice ponovo preuzeo vođstvo. Olimpijakos se ipak brzo vratio, pa je u finišu viđena drama. Agravanis je ubacio neverovatnu trojku dva minuta pre kraja za 63:62, Gist je izjednačio sa linije slobodnih bacanja, a Dijamantidis je 18 sekundi pre kraja napravio korake i deo šansu rivalu.

Olimpijakos je potrošio vreme, Spanulis je pokušao iz teške pozicije da reši trojkom, ali je promašio i meč je ušao u produžetak.

PAO je imao dobru priliku u dodatnih pet minuta kada je Heket napravio nameran faul, ali je Papas ubacio samo jedno bacanje, a dodatni napad nije iskorišćen. Na drugoj strani je Hanter zakucao za 65:64 na dva minuta do kraja. Usledila je trojka Dijamantidisa, a onda i trojka Spanulisa na drugoj strani – 68:67.

Potom je minut pra kraja pogodio i Kalates za 70:68, a onda je Gist izblokirao Spanulisa, ali je i napravio faul u napadu na 32 sekunde do kraja. Ipak, Spanulis posle tajm-auta nije pogodio, a Focis je fauliran na 8 sekundi do kraja. Ubacio je samo drugo slobodno bacanje, a PAO je 4 sekunde pre kraja napravio faul na Heketu. Amerikanac je promašio oba bacanja, ali je lopta nekako stigla do Mancarisa koji je 1,1 sekundu pre kraja izjednačio na 71:71. PAO nije pogodio i meč je ušao u novi produžetak.

U ddodatnih pet minuta Panatinaikos se bolje snašao, delovalo je da je bliže pobedi, ali je ponovo Spanulis imao poslednju reč. Sekund pre kraja ubacio je neverovatnu trojku i doneo titulu Olimpijakosu.

Spanulis je završio sa 25 poena i 6 asistencija, 14 je ubacio Hanter, a po 13 Mancaris i Papanikolau. Kod domaćina, Papas je ubacio 16, Dijamantidis 15 uz 6 skokova i 6 asistencija, a Kalates 12.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar