Uginula trećina korala na Velikom grebenu

Najmanje 35 odsto korala u sjevernom i centralnom dijelu australijskog Velikog koralnog grebena je izblijedilo i uginulo, saopštili su danas naučnici.

Svijet 30.05.2016 | 10:30
Uginula trećina korala na Velikom grebenu

Ovo je veliki udarac za lokaciju koja je na listi svjetskog nasljeđa, koja Australiji od turista svake godine donese zaradu od 3,6 milijardi dolara.

Australijski naučnici navode da će procenat uginulih korala vjerovatno porasti među preostalih 65 odsto.

Ovaj izvještaj ukazuje na sumornu dugoročnu sudbinu Velikog koralnog grebena usljed klimatskih promjena. Naučnici UNESKO-a mogli bi da stave ovu lokaciju na listu ugroženih mjesta od velikog značaja.

Naučnici su u martu upozorili da je samo sedam odsto korala izbjeglo oštećenja i da najviše strahuju za korale u sjevernom dijelu grebena.

Dodatnim posmatranjima iz vazduha utvrđeno je da je šteta na pojedinačna 84 grebena mnogo veća nego što se pretpostavljalo.

"Ove godine se dogodilo treći put u posljednjih 18 godina da je Veliki koralni greben pretrpio masovno izbjeljivanje usljed globalnog otopljavanja, a sadašnje stanje je mnogo ekstremnije od svih dosadašnjih", rekao je profesor Teri Hjuz, koji izučava korale na Univerzitetu "DŽejms Kuk".

Stanje bi bilo još gore da ciklon "Vinston" u januaru nije donio osvježenje u oblast centralnog i južnog dijela grebena, kažu naučnici.

Izbjeljivanje se dešava kada je voda suviše topla, zbog čega korali odbacuju žive alge, kalcifikuju se i postaju bijeli. Umjereno oštećeni korali mogu da se oporave ukoliko temperatura opadne.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar