Nastavak suđenja Milanu Mandiću i novinarima TV "Elta"

Iskazima dva svjedoka Tužilaštva BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima TV "Elta", koje optužnica tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Republika Srpska 30.05.2016 | 08:32
Nastavak suđenja Milanu Mandiću i novinarima TV "Elta"

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog njegove izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju udruženja žena iz Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove govore "stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", rekao je tada Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

U optužnici se navodi da su pravno lice Društvo za građevinarstvo, trgovinu i usluge "Stijena" iz Ljubinja, sa poslovnom jedinicom u Banjaluci koje djeluje u okviru TV "Elta", te glavni i odgovorni urednik Dejan Rakita, odgovorni urednik Marijana Savić, kao i urednik u informativnom programu i voditelj emisije "U sred srijede" Mira Kostović, emitovanjem Mandićeve izjave 19. i 20. februara 2014. godine omogućili ovo, kako je navedeno, krivično djelo.

Na početku suđenja 18. maja, tužilac Izet Odobašić je u uvodnim riječima najavio ispitivanje 13 svjedoka, među kojima su Munira Subašić, Hatidža Mehmedović, Sonja Biserko, Nataša Kandić i Sandra Orlandić, te vještaka psihološke struke i ulaganje 73 materijalna dokaza.

Mandićev branilac Dragiša Jokić istakao je da će odbrana, u pogledu dokaza Tužilaštva, imati primjedbe na njihovu zakonitost i relevantnost, navodeći da mišljenja koja će iznijeti Kandićeva, Biserko i Orlandićeva u ovom slučaju nemaju nikakav značaj.

Branilac novinara TV "Elta" i pravnog lica "Stijena" Vlado Adamović istakao je da je optužnica konfuzna i da ne sadrži obilježja krivičnog djela koja se optuženim stavlja na teret.

"U ovoj zemlji treba podržavati ono što su ustavna prava. Sloboda izražavanja, iznošenje opravdanih javnih mišljenja i vrijednosnih sudova je dozvoljeno. Istina je da je to na granici mogućnosti da se zapadne u govor mržnje, ali posebno treba voditi računa o tome šta su odlučne činjenice da bi se to dokazalo", rekao je Adamović novinarima nakon ročišta.

Uprkos tome što je potvrđena optužnica, Adamović smatra da tih odlučnih činjenica nema, podsjetivši da je sudija koji ju je preispitivao ovu optužnicu odbio, a da je iz procesnih razloga Sudsko vijeće samo naznačilo da postoji osnov sumnje, što ne mora biti dovoljno za konačno presuđenje.

"Ubijeđen sam da u tom konačnom presuđenju moramo znati razloge koje tužilac iznosi kao odlučne činjenice, a za sada ih, po mom mišljenju, nema", kaže Adamović.

Jokić i Adamović su zatražili da javnost bude isključena tokom ovog procesa, jer smatraju da bi se time izbjegao govor mržnje u javnosti koji je već uveliko prisutan na portalima i društvenim mrežama.

Jokić je rekao da ga Sud još nije obavijestio o odluci povodom njihovog prijedloga.

Današnje ročište zakazano je za 14.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar