Đorđe Ivanon ukinuo 22 pomilovanja

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanon danas je povukao pomilovanja za 22 političara umiješana u aferu u vezi sa prisluškivanim razgovorima, zbog koje su u toj zemlji pokrenuta politička previranja.

Region 27.05.2016 | 21:07
 Đorđe Ivanon ukinuo 22 pomilovanja

Afera je izbila u februaru 2015. godine kada je opozicija optužila tadašnjeg premijera Nikolu Grueskog i šefa kontraobavještajne službe za prisluškivanje više od 20.000 osoba.

Prema dogovoru postignutom posredstvom EU, makedonske političke partije saglasile su se sa održanjem prijevremenih izbora i da specijalni tužilac istraži aferu.

Međutim, odluka Ivanova da pomiluje 56 zvaničnika koji su krivično gonjenji zbog umiješanosti u aferu izazvala je proteste širom Makedonije, što je dovelo do otkazivanja izbora zakazanih za 5. juni.

"Donio sam odluku da ukinem odluku o pomilovanju svih osoba povezanih sa politikom, njih ukupno 22", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare na kojoj nije želio da odgovara na pitanja.

Nije poznato da li su među tih 22 političara i Gruevski, koji je lider vladajuće VMRO-DPMNE, ili lider Socijaldemokrata Zoran Zaev.

Analitičari navode da sve ukazuje da ovom odlukom Ivanov, na neki način, ispunio zahtjeve međunarodne zajednice i opozicije, mada su oni tražili ukidanje svih pomilovanja.

Očekuje se da će Sobranje naredne sedmice početi proces za opoziv Ivanova, što je potpisalo 50 poslanika, na čelu sa Socijaldemokratama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

#

28.05.2016 00:52

Bravo za Makedonce. Moze se politicare i te kako pritisnuti. Bez obzira sto je ukinuo pomilovanje, ne treba glasati za partiji kojoj pripada. Samo ih to moze nauciti da se ponasaju kako treba. Kad izgube vlast, odmah im dolazi iz g.zice u glavu.

ODGOVORITE