Ormarići pomogli tek rijetkim đacima

Preteške torbe jedan su od glavnih krivaca deformiteta kičme mnogih učenika u Republici Srpskoj, ali, nažalost, rijetke su škole uspjele da obezbijede ormariće ili prostorije za odlaganje udžbenika i ostale opreme.

Republika Srpska 26.05.2016 | 15:55
Ormarići pomogli tek rijetkim đacima

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da već dvije godine svim školama apeluju da pronađu način kako bi riješile ovo pitanje. To je, kako ističe, od ključnog značaja za sve đake, a posebno za one mlađeg uzrasta.

"Nažalost, uvijek je isto opravdanje - nema novca. Ipak, nastavićemo sa ovom pričom i to svakog dana kako bismo je napokon doveli do kraja", istakao je Damjanović.

Idućih dana će, kako kaže, svim školama poslati upitnike da utvrde šta su uradili o tom pitanju.

"Najlakše je reći da nema novca", dodao je Damjanović, koji smatra da se uz malo truda ipak može mnogo toga uraditi.

Osnovna škola "Ivo Andrić" u Banjaluci jedna je od rijetkih koja je ipak uspjela đacima da obezbijedi ormariće. Direktor škole Željka Opačić ističe da su oni namijenjeni isključivo mališanima koji pohađaju razrednu nastavu.

"U svakoj učionici ima ormarić. U njih đaci od prvog do petog razreda mogu ostaviti radne sveske, atlase i udžbenike koji im tog dana ne trebaju kod kuće", ističe Opačićeva.

I ona smatra da je najveći problem u nedostatku novca, koji kako kaže, sprečava nabavku ormarića i za ostale đake.

"Osim nabavke ormarića, neophodno je edukovati roditelje. Mnogi ne obraćaju pažnju kakve sveske djeca kupuju, pa često vidimo da nose one sa tvrdim koricama, koje im dodatno opterećuju torbe", objašnjava Opačićeva.

I u prijedorskoj Osnovnoj školi "Petar Kočić" već tri godine imaju ormariće. Ormarići vedrih boja smješteni su u hodnicima. Osim višestruke koristi, predstavljaju i ukras školskog ambijenta.

Direktor škole Gorana Bosančić kaže da su ih postavili na inicijativu Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

"Projekat "Olakšajmo školsku torbu" realizovan je uz pomoć preduzeća "Javor", koje je doniralo 1.500 maraka i škole koja je dodala još toliko", kazala je Bosančićeva.

Prema njenim riječima, zahvaljujući tom novcu nabavili su 36 ormarića sa devet pregrada.

"Učenici ih veoma odgovorno koriste. Time razvijaju i sposobnost organizovanja, planiranja i korišćenja određenog prostora", istakla je Bosančićeva.

Dodaje da su školske torbe konačno laganije, a đaci i roditelji zadovoljni ovim raspoređivanjem, najviše iz zdravstvenih razloga.

Mjere koje je RPZ RS naložio školama u februaru 2014. godine

- u seoskim i prigradskim školama omogućiti da knjige i pribor đaci ostavljaju u školi

- u gradskim školama obezbijediti ormariće

- voditi računa o tome da učenici nemaju istog dana predmete za koje imaju mnogo knjiga

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar