Domaći brendovi gube trku i kod kuće

BiH je najveći uvoznik stranih brendova u regionu, koje potrošači biraju u devet od deset slučajeva, a jedini domaći koji se našao u odabranom društvu je "Violeta" iz Gruda.

Bosna i Hercegovina 26.05.2016 | 14:29
Domaći brendovi gube trku i kod kuće

Istraživanje o snazi brendova iz kategorije robe široke potrošnje, koje tradicionalno sprovodi zagrebačka agencija "Valikon", pokazalo je da među potrošačima u regionu ubjedljivo najbolje kotiraju čokolada "milka" i gazirano piće "koka-kola". Slijedi decenijama poznati "Podravkin" proizvod "vegeta", a zatim brendovi hrvatske "Atlantik grupe" "cedevita", "smoki" i "argeta". Na listi su se našli i "orbit", "kokta" i "nivea", a top deset zatvara voda "jana".

Istraživanje je pokazalo da su slovenački brendovi na lokalnom tržištu jaki u kategoriji sokova, hrvatski među vodama, a srpski najbolje kotiraju u segmentu slatkiša.

Za razliku od regionalnih, koji koliko-toliko drže do domaćih proizvoda, potrošači u BiH još preferiraju globalne i brendove iz regije. Na listi deset najpopularnijih brendova u BiH nalaze se "cedevita" i "vegeta" iz Hrvatske, "smoki" i "jafa keks" iz Srbije, te "argeta" iz Slovenije.

Jedini brend koji zauzima značajno mjesto u korpama ovdašnjih kupaca je "Violeta", koja je ujedno i jedini proizvod iz kategorije toalet-papira koji se uspio probiti među najbolje, čak i kada se posmatraju ostale zemlje regiona. "Violeta" bilježi sve veću snagu brenda u svim zemljama okruženja, a bolje mjesto na regionalnoj listi od nje zauzima samo "Paloma".

Sve zemlje, osim BiH, među deset najjačih proizvoda imaju lokalni brend mineralne vode, s obzirom na to da "radenska" dobro kotira u Sloveniji, "jamnica" i "jana" u Hrvatskoj, "knjaz Miloš" u Srbiji, a "pelisterka" u Makedoniji.

"Tržište BiH je fragmentirano i brendovi mineralne vode ne uspijevaju postići veliku snagu", navedeno je u istraživanju.

Rezultati istraživanja su pokazali i da Srbija i Hrvatska ne uvoze regionalne brendove, pa na dva najveća regionalna tržišta dominiraju domaći ili globalni brendovi. Hrvatska je ujedno i najveći izvoznik brendova, dok je Makedonija najveći uvoznik globalnih brendova, pa su se među top deset najpoželjnijih proizvoda našla samo tri lokalna brenda, dva regionalna i pet globalnih.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se domaće kompanije teško mogu izboriti za dio tržišnog kolača sa inostranim zbog ograničenih sredstava koje mogu uložiti u komunikaciju sa kupcem i marketinške aktivnosti.

- Da bi proizvod postao brend, firma mora ulagati u održavanje kvaliteta, ali i u oglašavanje koje privlači kupca - kaže Pavlović i dodaje da je "Violeta" uspjela da osvoji povjerenje kupaca zahvaljujući velikoj investiciji u sofisticirane proizvodne pogone, kvalitetnom i cjenovno povoljnom asortimanu i ulaganju u promociju tih proizvoda.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oj ha

26.05.2016 16:35

Violeta iz Gruda. To brand? Smijesno.

ODGOVORITE
Name

pa da

26.05.2016 22:40

Eto vam zasto nista ne radi, zato sto ne kupujemo nista domace, u tome je poenta, ne u dodiku i lopovluku....

ODGOVORITE
Name

rs

26.05.2016 23:28

Cuj BH,ustase i drzava haha.Pa na ovim prostorima drzavu su imali i imaju samo Srbi i zato su nasi proizvodi uvjek top i medju svjetskom klasom.Srbi su izdrzavali bivsu Jugu a svi ostali besplatno zivili,...e sad imaju drzavu pa neka je sami finansiraju i da vidimo kako to oni placaju racune.Najsmijesnije je kad nam govore da mi kao hocemo more a j..e se Srbinu za more ne bi se ni borili da nije nase,hiljade drzava bez mora sto i mi ne bi bili ali eto nase je pa ne mozes dati svoje ali eto nekad smo imali samo Jadran sad imamo Jadran,Jonsko, Egej i Pravoslavno more. 4 mora pa malo li je :-)

ODGOVORITE