Hrvatska (ni)je odblokirala pregovore

Kontroverzne informacije o promeni stava Hrvatske. RTS je iz kredibilnih izvora nezvanično saznao da je Zagreb dao pismenu saglasnost da Beograd otvori poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom. 

Srbija 26.05.2016 | 13:30
Hrvatska (ni)je odblokirala pregovore

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske negiralo potom da postoji takva vrsta saglasnosti. Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio da "ima dobre vesti za Srbiju".

Tanjug je takođe u Briselu dobio nezvanične informacije da je Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU.

Zvanične potvrde ove informacije nema, ali su novinari dobili poziv za brifing kod komesara Johanesa Hana, koji će, kako je navedeno, dati "pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije".

U Evropskoj komisiji su Tanjugu rekli da će komesar Han "imati dobru vest za Srbiju".

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske negiralo je da je Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU, rečeno je televiziji N1.

Kako je za televiziju N1 rečeno u hrvatskom ministarstvu, navodi RTS-a da je Hrvatska odblokirala Poglavlje 23 su čista propaganda u svrhu dezinformiranja javnosti.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sledećeg meseca. 

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavjuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

boro

26.05.2016 13:33

Jad i bijeda , pokušali da budu neki faktor u EU , pa vidjeli da ih niko ne j...e ni za šta .

ODGOVORITE
Name

mislim

26.05.2016 15:28

Ako mislis na Srbiju potpuno si u pravu

Name

Milos

26.05.2016 17:51

Za owog mislim ! Nemoj puno mislit i tako ti je glawa prazna