Evropa nije spremna za dijalog sa Rusijom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na stvaranje zone ekonomske i humanitarne saradnje na prostoru od Atlantskog do Tihog okeana.

Svijet 26.05.2016 | 09:02
Evropa nije spremna za dijalog sa Rusijom

Ruski lider je istakao da važan korak na tom putu treba da postane „harmonizacija evropskog i evroazijskog procesa integracije“.

On je dodao da saradnja u regionu treba da se oslanja na „arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti“.

Ovaj posao je od posebnog značaja u savremenim uslovima kada se Evropa suočava sa rastućom konkurencijom drugih centara uticaja.

Predsjednik je podsjetio da su na jubilarnom samitu Rusija-ASEAN, koji je nedavno održan u Sočiju, strane „konstruktivno razmatrale i aktuelna međunarodna pitanja, izglede za projekte integracije i produbljivanje saradnje u azijsko-pacifičkom regionu.“

„Jasno je da je moguće „starom kontinentu" obezbijediti dostojno mjesto u novim međunarodnim realijama samo ujedinjenjem potencijala svih evropskih država, uključujući i Rusiju", istakao je Putin u svom tekstu objavljenom u grčkom listu „Katimerini“.

Ruski lider je rekao da Moskva i EU nemaju nerješivih protivrječnosti, dodajući, međutim, da za sada Evropa nije spremna za dijalog sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, jaka pozicija Evrope u novom međunarodnom poretku može biti postignuta samo ukoliko se ujedine napori svih evropskih zemalja, uključujući Rusiju.

Uoči posjete Grčkoj, Putin se osvrnuo i na energetsku saradnju dveju zemalja, rekavši da je Rusija oduvijek imala Grčku u vidu kada je riječ o isporukama energenata u Evropu, a da je dokaz za to i produžetak ugovora o isporuci gasa toj zemlji do 2026. godine, podvukao je Putin.

„Mnogostrani dijalozi između Grčke i Rusije su važan element ovog sistema, prije svega kada je riječ o energetskom sektoru. Diversifikacija energetskog tržišta će pozitivno uticati na pouzdanost isporuke energenata, kao i na samu energetsku sigurnost celokupnog Starog kontinenta", navodi se u članku predsjednika.

Kako kaže ruski predsjednik, da bi se vratilo na put višestranog partnerstva, potrebno je odustati od logike „igre jednostranosti“ i zaista uzeti u obzir stavove i međusobne interese.

Sa tim u vezi, Putin se osvrnuo i na nedavni memorandum o razumjevanju između ruskog „Gasproma", italijanskog „Edisona" i grčke DEPA o isporuci gasa preko Crnog mora preko treće zemlje, koji govori o tome da uprkos obustavi izgradnje „Južnog toka", Rusija i dalje razmatra opcije kako da dopremi gas do Evrope.

Ruski predsjednik je takođe naveo da se pored energetike uspješna saradnja između Rusije i Grčke ogleda i u sferama nauke, obrazovanja i turizma, kao i da je dijalog između dvije zemlje pokrenut posjetom Rusiji grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle godine, a potvrđen tokom boravka predsjednika Prokopisa Pavlopulosa u Rusiji u januaru. Članak ruskog predsjednika objavljen je uoči njegove zvanične posjete Grčkoj koja je zakazana za 27. i 28. maj.

(Sputnjik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DULE NS

26.05.2016 11:58

MISLIM DA JE EVROPA PRED RASPADOM JOS OVE GODINE GUBI SMISAO I POSTAJE SLUGA AMERICI I ENGLEZIMA RASPAD NA VIDIKU .

ODGOVORITE