Valter ne može da umre, besmrtan je

Članovi porodice, prijatelji, stranačke kolege i poštovaoci okupili su se danas na komemoraciji povodom smrti velikana srpskog i jugoslovenskog filma Velimira Bate Živojinovića u velikoj sali Doma sindikata.

Srbija 25.05.2016 | 22:44
Valter ne može da umre, besmrtan je

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a zatim su emitovani inserti iz filmova Pesma sa Kumbare, Vlak bez voznog reda, Uzavreli grad, Breza, Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Most, Majstor i Margarita, Valter brani Sarajevo, Balkan ekspres, Lepa sela lepo gore.

Ivica Dačić, lider SPS-a, koja je organizovala komemoraciju, poručio je Batinoj supruzi Luli da će ona i cela Batina porodica, imati u njima iskrene i pouzdane prijatelje, koji će im pomagati i pokušati da učine makar delić onoga što je Bata učinio za partiju i sve nas.

"On nas je učinio ponosnim da možemo da kažemo da smo bili deo njegove životne priče i da sutra možemo reći da je Bata bio naš clan", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da se Bata nikad nije trudio da se prema njemu odnose kao prema velikoj glumačkoj zvezdi, jer je to već bio.

Naveo je da je Batu poznavao celog života, dok je bio mlađi kao junaka brojnih filmova, heroja kome su se svi divili, a na koga je želeo da bude hrabar neustrašiv, plemenit, i kada je upozanao i video da je Bata mnogo više od onog što je predstavljao na filmskom platnu.

"Bio je dobar, plemenit, sa izuzetnim smislom za humor, uvek je  hteo da pomogne svima. Imao je svoj politički stav i za njega se borio", rekao je Dačić.

Ističući Batinu veliku popularnost u Kini, Dačić je rekao da je prikazivanje filma Valter brani Sarajevo u toj zemlji Batu učinilo mitom.

Podsećajući da je Bata bio član socijalista od osnivanja, Dačić je rekao da je on uvek bio uz SPS, kad je bilo dobro i kad je bilo loše, te da se nije poneo u uspehu, niti ponizio u teškoćama.

"Kada je trebala pomoć u predsedničkim izborima 2002. godine, bez razmišljanja je pristao da bude kandidat, da svoj lik i delo i sve što jeste stavi na raspolaganje stranci i pomogne joj", rekao je Dačić i dodao da može samo da zahvali Bati koji je pomogao da se sačuva partija kada je Milošević pozvao da se podrži kandidat radikala Vojislav Šešelj.

Lider socijalista je istakao da se uvek divio Bati kako uspeva da svoje lice filmske zvezde "smesti" u poslaničku klupu i bori se za ostvarenje državnih ciljeva.

On je istakao da je pre nekoliko dana neko napisao da je Bata bio veliki glumac, koji je umeo da plače bez suza.

"Ja ne znam da li mogu da budem tako veliki glumac da se oprostim od njega bez suza, ali vas molim da ga ne ispraćamo plačući, jer je on zaslužio veliki aplauz. Neka mu je večna slava i hvala mu za sve, Valter ne može da umre, Valter je besmrtan", kazao je Dačić. 

 Komemoraciji su, pored članova porodice i Dačića, prisustvovali funkcioneri SPS-a Aleksandar Antić, Branko Ružić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, prijatelji i poštovaoci.

Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedelju u 83. godini, a biće sahranjen sutra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dodik

26.05.2016 00:12

Valter je izmišljotina kao što sam rekao

ODGOVORITE
Name

Munja

26.05.2016 03:49

Hajde de

ODGOVORITE