Knjiga o sjećanju na Desanku Maksimović

U izdanju šabačkog "Glasa Crkve", danas je, iz štampe izašla knjiga posvećena proti Milanu Kovačeviću, višegodišnjem svešteniku iz Brankovine, kod Valjeva, čiji je autor protođakon dr Ljubomir Ranković.

Srbija 24.05.2016 | 14:46
Knjiga o sjećanju na Desanku Maksimović

Pokojni prota Vladan bio je veliki prijatelj i poštovalaca dela Desanke Maksimović, rođene u tom lepom selu gde je on decenijama službovao.

Osim što je bio čest domaćin našoj najčuvenijoj pesnikinji, kod prote Vladana dolazili su, godinama, najumniji ljudi sa prostora čitave SFRJ, kao i mnogi gosti iz inostranstva.

Knjiga je zbornik sećanja na tog uglednog sveštenika protkana brojnim, zanimiljivim sećanjima na njegove susrete sa Desankom, drugim značajnim ljudima njegovog vremena, njegovim parohijanima.

-U vreme prote Vladana Brankovina postaje veliki duhovni i kulturni centar, ne samo valjevskog kraja, već i cele Srbije-kaže protođakon dr LJubomir Ranković.

-Najuglednije ličnosti srpskog i duhovnog i javno kulturnog života često dolaze u Brankovinu. Ona postaje srpski pijemont. Simboli Brankovine postali su krts i pero-sveštenik i pesnik. U devetnaestom veku prota Mateja i Čika LJuba u dvadesetom veku.

Izvor: BN televizija/V.Mitrić
Foto: V.Mitrić

Komentari / 0

Ostavite komentar