10 tačaka novog Vučićevog kabineta

Polovina od 10 tačaka programa nove vlade tiče se ekonomije, a značajan deo pripada i obrazovanju, zdravstvu i evropskim integracijama.

Srbija 24.05.2016 | 12:50
10 tačaka novog Vučićevog kabineta

Reč je, kako navodi taj list, o polaznim tačkama koje će u programu biti detaljno razrađene, a premijer Aleksandar Vučić će svaku stavku obraditi na 10 strana.

Prva tačka premijerovog programa nove vlade odnosi se na radna mesta, odnosno smanjenje nezaposlenosti i ulaganje u nova radna mesta za budućnost - IT, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, strana ulaganja...

Sledeća tačka je uravnotežen budžet, rešavanje problema iz prošlosti - NPL's, odnosno restrukturiranje duga, zatim preduzeća u državnom vlasništvu, odnosno privatizacija, energetika.

Premijer je kao treću tačku, prema pisanju "Blica", odredio povezivanje Srbije sa svetom, ulaganje u infrastrukturu i turizam kako bi Srbija postala regionalno saobraćajno čvorište - infrastruktura, koridori, pruge, luke, turizam, onosno letovi, avio saobraćaj, MRO (održavanje, popravka, remont)...

Kao peti cilj je postavljen pokretanje poljoprivrede i podsticanje zemljoradnika da uvećaju i prošire prozivodnju - dodatna vrednost, marketing, reforma u oblasti poljoprivrednog zemljišta, reforma podsticaja...

Sledeća tačka je kvalitetno obrazovanje mladih i reforma obrazovanog sistema Srbije - predškolsko, dualno obrazovanje, reforma visokog obrazovanja, sveobuhvatni programi za mlade, a sledi zdravlje i novi plan za zdravstvenu zaštitu, kroz rad na prevenciji bolesti, uređenje zdravstvenih ustanova, smanjenje vremena čekanja, veći kvalitet nege, rešavanje pitanja strukturnih viškova.

Obezbeđenje pravednog društva, borba protiv korupcija i podrška onima kojima je najpotrebnija kroz pravedniji sistem socijalne zaštite je sedma tačka programa, a sled stgvaranje sistema koji služi građanima, kroz korenite promene ka efikasnom javnom sektoru - racionalizacija broja zaposlenih u cilju efikasnosti (plata), eliminisanje birokratije, E-vlada.

Slede očuvanje bezbednosti zemlje, borba protiv kriminala, očuvanje nacionalne bezbednosti i borba protiv terorizma, zastita od katastrofa i zaštita životne sredine, a 10. tačka put Srbije u EU.

Izvor: Tanjug, Blic
Foto: BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar