Sačuvati odnose Srba i Hrvata u BiH

Izjave Tomislava Karamarka (potpredsjednika Vlade Hrvatske) o tome kako je nastala Republika Srpska i podrška poređenju Banjaluke i Blajburga je neprimjerena za tako visoko rangiranog političara i pokušaj skretanja pažnje sa njegovih porodičnih afera u Hrvatskoj, izjavio je za "Nezavisne" Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 23.05.2016 | 08:20
Sačuvati odnose Srba i Hrvata u BiH

Dodik je rekao da Srbi i Hrvati treba da nastave da njeguju dobre odnose unutar BiH, kao što dobre odnose, kako je istakao, treba njegovati i sa Bošnjacima. Što se tiče Srba i Hrvata, Dodik je napomenuo da Karamarko ne razumije te odnose u kontekstu BiH.

"Srbi i Hrvati su riješili svoje međusobne odnose. Srbi imaju Republiku Srpsku i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko ni Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način. Teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a odnose treba da nastavimo razvijati na najbolji način", rekao je Dodik.

Rekao je da Srpska uvažava činjenicu da je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, posjetila Banjaluku, i da je tom prilikom s njom pokrenuo ozbiljan dijalog upravo da se teška pitanja iz prošlosti ostave institucijama, a da se grade dobri odnosi.

"Treba njegovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima nego i s Bošnjacima. Ali moram da kažem da čim neko u Srbiji progovori o stanju u BiH - nakostriješi se sva javnost u Sarajevu. Sada svi ćute, čak podržavaju Karamarka. A čim neko nešto kaže iz Srbije, ako to nije Čedomir Jovanović odmah je to dočekano na nož", kaže Dodik.

Dodao je da Karamarku postavlja pitanje odnosa Hrvatske prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom protjerivanju iz Hrvatske, te oduzimanju njihove imovine, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u Republici Srpskoj, posebno uništenju Mrkonjić Grada, te navodi da je Republika Srpska nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu.

"Ako me pita na čemu je nastala Republika Srpska, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. Republika Srpska je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz istoriju uvijek bili suprotstavljeni", rekao je Dodik.

"Nezavisne" podsjećaju da je Karamarko dao podršku biskupu Komarici u vezi sa njegovom izjavom da je Banjaluka današnji Blajburg zbog protjerivanja Hrvata iz tog grada tokom rata.

"Neka gospodin Dodik kaže koliko se Hrvata vratilo u srpski dio kojem je on predsjednik, koliko se Bošnjaka tamo vratilo, kako je uopće nastala ta kreacija. Dejtonski sporazum je zaustavio borbene aktivnosti, ali nije riješio probleme u BiH", rekao je Karamarko.

Karamarkovim kritikama juče se pridružio i Petar Škorić, član HDZ-a i poslanik u Hrvatskom saboru iz dijaspore.

"O protjerivanjima i zločinima nad Hrvatima u BiH, čiji je broj prepolovljen u BiH, a samo iz Republike Srpske je protjerano više od 158.000 Hrvata, postoje brojni dokumenti i snimci, kao i niz sudskih presuda, koje srpski čelnici u BiH očito ne priznaju i ne dopuštaju niti da se to spomene, već su kao čopor vukova krenuli napadati i vrijeđati biskupa samo zato što se usudio izreći istinu", napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

I biskup Komarica je nakon te izjave o Blajburgu rekao da nije želio uvrijediti srpske žrtve.

"Suosjećam sa svim žrtvama svakog naroda i sa svima koji su direktno ili indirektno pogođeni stradanjem svojih bližnjih", poručio je Komarica i dodao da nikad nije negirao zločine i žrtve iz proteklih ratova, niti je pristajao na manipulisanje jednim ili drugima. On je naveo da je njegovo učestvovanje na godišnjoj liturgijskoj komemoraciji žrtava Blajburga bilo "ispunjavanje dužnosti katoličkog biskupa".

Kardinal Vinko Puljić saopštio je juče da od međunarodne zajednice očekuje postavljanje pitanja jednakopravnosti Hrvata u Republici Srpšskoj, koju je nazvao "etnički očišćen prostor".

Dragan Čavić, pak, bivši predsjednik Rrpublike Srpske, upitao je Komaricu zašto je 1994. godine organizovao odlazak Hrvata iz Banjaluke u Njemačku i druge zemlje.

Dodik: Hrvatske blokade Srbije ne doprinose boljim odnosima

Hrvatsko pokazivanje animoziteta prema Srbiji blokirajući njen put ka EU je nepotrebno i ne doprinosi boljim odnosima Srba i Hrvata uopšte, rekao je Dodik.

"Politika aktuelne vlade Hrvatske u tom pogledu ne doprinosi ukupnom razumijevanju među narodima, a nije ni pristojno da Hrvatska na taj način blokira napredak Srbije. A ako je Hrvatska mjera puta Srbije u EU, onda jadna je EU", rekao je Dodik.

Izvor: RTRS

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Пишите ћирилицом

23.05.2016 06:43

Мислиш на последње прегласавање о Попису. Одајеш се Милораде. Знамо ми да си у коалицији са ХДЗ од преврата 1997 године, гдје прећутно пристајеш на све када нас 'рвати и муслимани прегласавају у Сарајеву. Примјера је безброј.

ODGOVORITE
Name

RS

23.05.2016 06:45

Ti nisi ratovo i šuti , mi smo pravili Veliku Srbiju i RS je plod toga.Jedina Srpska pobjeda u istiriji je RS.

ODGOVORITE
Name

JB

23.05.2016 06:55

Ako izuzmeš učestovanje u veličanstvenoj pobjedi nad fašizmom u II Svjetskom ratu, onda da, to je jedina pobjeda.

Name

Joво

23.05.2016 07:05

Све на страну али Додика и његових лажи је доста. Нека он само иде и не брани Србство , можда и буде шансе за Србе у БиХ са друга два народа. По његовом сви су у криву само је он у праву е због тога је народ гладан , задужен и у сваџи са свим у окружењу. Затвор је право мјесто за њега и кумове.

ODGOVORITE
Name

Hm

23.05.2016 07:08

Milorade, majka Karamarka neće moći lako zaspati nakon tvoga pominjanja njegove porodice. Za slične stvari si tužio Bosića, a on je samo javno izjavio da si kriminalac koji je pokrao milione.

ODGOVORITE
Name

abc

23.05.2016 07:48

Ti mile nemas pravo niti jednu jedinu rijec reci za Jasenovac i istini o Jasenovcu jer si je ti licno prodao.Svu tu istinu si prodao tim istim Hrvatima i zato cuti i ako moze da bilo koji govor ili komentar dajes ali neoj spominjati Jasenovac.Jer ti IZDAJNICE prodana duso nemas na to pravo.

ODGOVORITE
Name

Običan čovjek

23.05.2016 07:56

Pređošete Mile Latini sa mudrošću.Sada ne znam kako ćeš moći doći na parastos srpskim civilnim žrtvama u Mrkonjić Grad.Što se tiče obraza to ti nije problem.Ne znam vjeruješli u Boga.Vidim ptrijarh svih Srba slavu ti čita.Jeli ti pričo o Raju i Paklu.U ovozemaljskom si ti ne sumnjam i jesi.Dokle; Bog će znati????Pozdrav....

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

23.05.2016 07:59

Milorade lopove, dosta je vise i tebe i tvoje price.

ODGOVORITE
Name

Kiki

23.05.2016 08:24

Milorade,sve što kažeš i radiš,u pravu si. Deri neznalice sve dok možeš,narod te voli. Udri samo dok su im gace pale,nema praštanja. Kasnije če ti žao biti što ih nisi još više udaro. Sve ima početak a i kraj.

ODGOVORITE
Name

re Kaki

23.05.2016 09:37

Upravo tako: ko macem sijece...

Name

Taksirat

23.05.2016 09:30

Kameleon trasira stazu za sarajevsku funkciju.

ODGOVORITE
Name

Russ

23.05.2016 12:25

Tebi je preci HDZ nego srpski narod mnogo je pokazatelja o tom.

ODGOVORITE
Name

Brle

23.05.2016 19:46

Nikada vece gluposti nisu izjavljivali visoki politicari kao danas ovi.

ODGOVORITE
Name

Suzivot

24.05.2016 11:57

Naravno da treba cuvati, i to nam je svima, nema nas mnogo u ovoj zemlji, vjekovima smo živjeli zajedno tu uz zvukove ezana i zvona. Podjele nam ne donose nista dobro samo se stvara jaz i nepovjerenje. Volio bih da nema mrznje, da idemo naprijed, da napreduje i Banja Luka i Sarajevo a vala i nas Mostar. Da pravimo firme i autoputeve zajedno.

ODGOVORITE