Put za Erdoganovo "krunisanje"

Turski ministar saobraćaja Binali Jildirim je jednoglasno izabran za novog lidera vladajuće Partije pravde i razvoja i samim tim postao novi premijer Turske.

Svijet 23.05.2016 | 07:30
Put za Erdoganovo "krunisanje"

Rojters navodi da izbor Jildirima omogućava turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da učvrsti uticaj na vladu dok pokušava da proširi svoja ovlašćenja.

Nakon izbora, Jilidirim je izjavio da Turska treba da promeni ustav i da će to biti glavni zadatak Vlade, prenose agencije.

On je dodao da je cilj da se uvede sistem izvršnog predsedništva.

Jildirim je, takođe, izjavio da će nastaviti borbu protiv Islamske države i kurdskih ekstremista u Turskoj. ali i Siriji, dodajući da promena na čelu vlade neće izmeniti borbu protiv terorističkih grupa.

On je, takođe, dodao da EU treba da okonča "konfuziju" oko svoje politike prema migrantima i da Turska treba da zna šta Unija misli o tome, preneo je Rojters.

Jildrim je kazao i da će Turska nastaviti da reguliše mere radi poboljšanja stanja ljudskih prava i demokratije, bez obzira da li dođe ili ne do njenog članstva u EU.

Jildirim je na čelu vlade zamenio dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, koji se sa Erdoganom zavadio oko vlasti.

Razmimoilaženja između Davutoglua i Erdogana mesecima su previrala u vezi sa nizom pitanja, uključujući mirovni proces Turske sa kurdskim militantnim aktivistima, sporazum sa EU o izbeglicama i prelazak sa parlamentarnog na predsednički sistem.

Analitičari očekuju da će se Jildirim, koji nikada nije imao nesuglasica sa predsednikom o nekom političkom pitanju, više povinovati predsedniku i omogućiti mu da dodatno učvrsti svoju vlast, zaključuje Frans pres.

Jildirim, koji je zajedno s Erdoganom bio jedan od osnivača Partije pravde i razvoja, na vanrednom stranačkom kongresu dobio je podršku svih 1.405 delegata.

On je bio jedini kandidat na kongresu koji je sazvan nakon što je početkom ovog meseca Ahmet Davutoglu saopštio da će odstupiti sa funkcije posle sve većih javnih podela između njega i Erdogana.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bsk

23.05.2016 15:59

Svake bagre

ODGOVORITE