TE "Stanari" data dozvola za probni rad

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas dozvolu za probni rad i privremenu upotrebu na godinu dana Termoelektrani "Stanari", instalisane snage 300 megavata, sa objektima koji čine tehničku i funkcionalnu cjelinu.

Republika Srpska 21.05.2016 | 16:54
TE "Stanari" data dozvola za probni rad

Golićeva je rekla da se ovim dokumentom potvrđuje da su svi radovi izvedeni sa planskom, projektnom i tehničkom dokumentacijom i da su ispoštovane sve mjere zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

Ona je navela da će po isteku privremene, ukoliko ne bude nedostataka, biti izdata i trajna dozvola za rad.

"U svim fazama projektovanja, izgradnje i nadzora tehnološke cjeline za koju je izdata dozvola za probni rad i upotrebu učestvovalo je više od 20 domaćih pravnih lica", rekla je Golićeva u Stanarima, gdje je prisustvovala proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari".

Ona je izrazila zadovoljstvo što je, nakon tri godine od polaganja kamena temeljca Termoelektrane u Stanarima, izgrađen ovaj termoenergetski objekat.

U projekat ponovnog pokretanja rudnika lignita u Stanarima i izgradnje moderne termoelektrane, EFT je uložio oko 560 miliona evra, što predstavlja najveću investiciju u energetski sektor u BiH, još od raspada Jugoslavije.

Golićeva je navela da je kompanija EFT od 2005. godine, od kada posluje u Srpskoj, na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske i opštine Stanari uplatila više od 100 miliona KM, a kvartalno će na ime koncesionih nadokanada isplaćivati 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, Golićeva kaže da je u Termoelektrani "Stanari" primijenjena tehnologija koja je jedinstvena u širem okruženju i koja garantuje da će uticaji na životnu sredinu biti minimalni, a emisije zagađujućih gasova u graničnim vrijednostima propisanim EU direktivama.

Golićeva je podsjetila da je ova kompanija preuzela 274 radnika od starog rudnika, te da u ovom trenutku u Rudniku i Termoelektrani Stanari radi 660 lica.

Po konkursu koji je rapisan 1. januara biće primljeno još 40 radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 700. U narednom periodu planirano je da bude zaposleno 850 radnika, a sa početkom rada površinskog kopa Ostružnja u ovom sistemu biće zaposleno ukupno 950 radnika.

Golićeva je navela da prosječna plata u ovoj kompaniji iznosi 1.247 KM i za 50 odsto je veća od prosječne republičke plate.

Predsjednik "EFT grupe" Vuk Hamović rekla je da će Termoelektrana od iduće sedmice raditi u punom kapacitetu, ali da će do izdavanja konačne upotrebne dozvole uslijediti svakodnevna testiranja, kontrole i optimizacije.

Hamović kaže da je električna energija prvenstveno namjenjena za izvoz, ali da će nešto ostajati i na ovom prostoru ukoliko se nađu potrošači.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da kompanija "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari" predstavlja okosnicu razvoja ove lokalne zajednice i preduslov za buduće projekte.

Investitor izgradnje Termoelektrane "Stanari" je "EFT grupa", a izvođač radova je korporacija "Dongfang elektrik" iz Kine. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH

Proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari" prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici "Dongfang elektrika", elektroprivreda iz Republike Srpske, BiH, Srbije i druge zvanice.

Pod nazivom "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari" preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000 evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane "Stanari" sa kineskom firmom "Dongfang elektrik korporejšn", za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana "Stanari" biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom 2.000 gigavat časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,5 miliona tona.

Dokazane rezerve uglja u Stanarima su oko 108 miliona tona.

Termoelektrana je povezana na prenosnu mrežu preko dalekovoda Banjaluka-Tuzla i Ukrina-Teslić.

Po završetku izgradnje, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

"EFT grupa" je sa Vladom Republike Srpske potpisana tri koncesiona ugovora - za ugalj, vodu i termoelektranu, na period od 30 godina, uz mogućnost produženja za dodatnih 15 godina.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Atomrav

21.05.2016 16:59

Sreca pa nije nuklearna inace bi Cernobil bio djecija pjesmica.

ODGOVORITE
Name

dobra vijest

21.05.2016 17:01

Neka je sa srecom....!!!! Da je pameti ko sto nije.....moglo je do sada slicnih investicija biti na svakom koraku

ODGOVORITE
Name

Misko

21.05.2016 21:23

Dajte i meni dzabe ugalj, ja cu napraviti elektranu koja ce jos vise zagadjivati. Kad se samo sjetim kako su rezimski mediji prozivali Hamovica kao najveceg lopova i onda su odjednom stvari legle, sad je to uspjesni investitor.

Name

Guzonja

21.05.2016 17:49

Jel ovo ona koja je za vreme protesta zbog Picinoog parka,bila glavna u komisiji koja je trebala da pregleda sve Radisiceve papire oko toga,i mrtva hladna poslije izjavila rezultate da su svi ugovori u redu ? A Radisic nakon par mjesaci zavrsi u buvari,zbog istih ? Ko je ovdje blesav ?

ODGOVORITE
Name

Mujo

21.05.2016 18:12

Sretno

ODGOVORITE
Name

Bakir

21.05.2016 18:33

Srećno!

ODGOVORITE
Name

Zvornik

21.05.2016 19:39

A sta mislite sto je el. Energija poskupila 5%? Sve termoelektrane se gase u evropi a ovdje se 300MW gradi. Za koju godinu zbog emisije CO2 ce ugasiti gacko ili ugljevik ili prepolovice njihovu proizvondnju. Pa kako onda socijalni mir kupiti... Nekako i razumijem da se daje koncesija na obnovljive izvore sama rijec kaze ne mogu nestati, ali ugalj iz stanarna se nepovratno daje stranim mesetarima... kako vas nije stid!! Veci problem od korupcije,u nasoj "republici" je nestrucnost u drzavnim instituciama. Tamo su nepismeni ljudi...

ODGOVORITE
Name

Batman

21.05.2016 19:52

Sretno stanarima Stanara, uskoro ce poceti da pada crni snijeg. Neka im je bog na pomoci.

ODGOVORITE