Banjalučke zvjezdice bi danas imale 24 godine

Smrt 12 nedužnih beba zločin je takvog karaktera kakav nije zabilježen u prošlom ratu - male žrtve bile su uskraćene za bilo kakvo razumijevanje, navodi predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Republika Srpska 20.05.2016 | 09:00
Banjalučke zvjezdice bi danas imale 24 godine

U Banjaluci će danas biti obilježene 24 godine od stradanja 12 banjalučkih beba, a neprihvatljivo je što za ovaj stravičan zločin niko nije kažnjen, niti je snosio odgovornost, ističe sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić.

Tubićeva ne gubi nadu da će se steći uslovi za podnošenje tužbe, prvo protiv Savjeta bezbjednosti UN, koji 1992. godine zbog uvedenih sankcija nije avionima dozvolio letove iznad teritorije Republike Srpske.

"Zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zalaganju Vlade Republike Srpske, mi majke uspjele smo bar koliko toliko da izađemo iz anonimnosti i da se malo više zna o tom događaju", navodi Tubićeva za Srnu.

Ona smatra da uspjeh predstavlja i činjenica da je 22. maj svrstan u značajne datume istorije Republike Srpske, te poručuje da nije dobro što se ovaj datum pominje samo jednom godišnje.

"Trebalo bi bar u maju i junu, kada se tragedija odigravala, da nastavnici organizuju da đaci pišu sastave o toj temi, te da zabilježe svoja zapažanja o tome", smatra Tubićeva.

To je istorijska činjenica, napominje ona, koja, možda, neće biti zabilježena u udžbenicima, ali treba da bude zapamćena, kako se ne bi ponovila nigdje u svijetu.

Tubićeva naglašava da čuvanju od zaborava ove istorijske tragedije doprinosi i dokumentarni film snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske "Dah života".

"Ovaj film, zajedno sa knjigom Radomira Radovića `Poj slavuja`, jeste dokument, koji doprinosi sjećanju na ovaj događaj", navodi Tubićeva.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović ističe da se ovakav zločin nikada i nikome više ne smije dogoditi.

"Bol zbog gubitka 12 nedužnih beba je neprolazna, i baš zato je veoma bitno da dostojanstveno obilježavamo tužnih 24 godine od ovog stradanja i pošaljemo snažnu poruku da ovakav zločin nećemo i ne smijemo zaboraviti", izjavila je Davidovićeva Srni.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da je smrt 12 nedužnih beba zločin takvog karaktera kakav nije zabilježen u prošlom ratu, te da su male žrtve bile uskraćene za bilo kakvo razumijevanje.

"Za razliku od snajperiste, koji svoju ciljanu metu, možda, i promaši, u ovom slučaju tačno se znalo šta će se desiti, ali je svijet tih mjesec dana jednostavno bio gluv za tu traumu", izjavio je Srni Mitrović.

Porodicama je, napominje on, ostalo sjećanje na ovu nesreću, za koju niko još nije odgovarao.

Kao znak sjećanja na 12 beba, u centru Banjaluke izgrađena je skulptura "Život", koja kao podsjetnik predstavlja pomen za svu djecu koja su stradala u proteklom ratu.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, 1992. godine kada je Banjaluka bila ocijepljena od istočne Republike Srpske i Srbije, te za banjalučko porodilište nije mogao biti dopremljen kisik.

U tom periodu na snazi je bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Iako je apelovano da bude odobren let i dopremljen potrebni kisik molba je odbijena, a rezultat je stradanje 12 beba u vremenu od 22. maja do 19. juna 1992. godine.

Prva beba umrla je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvjezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina poslije. Preživjela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Srpske i Srbije.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

fc

20.05.2016 05:57

To je DEMOKRATIJA EU

ODGOVORITE
Name

Pravda

20.05.2016 08:30

NATO pristup. Genser, Klinton, Klark i Olbrajtova ih imaju na dusi.

Name

za fc

20.05.2016 09:00

Najvise odgovorni za smrt 12 i ostalih beba su politicari koji su nam pripremili rat koji smo mi takodje prizeljkivali,tako da i mi snosimo odgovornost.Kakve veze ima EU ili bilo koja druga drzava sa nasim bebama.Ti nisi nista ni htio reci osim da napadnes EU.Kratko,jasno,ako ti se ne svidja kontinent gdje si rodjen idi u Aziju,tamo ce vjerovatno biti vise demokratije,luksuza,pravde i svega ostalog sto ti fali.

Name

o čemu vi

20.05.2016 09:07

re :fc I nato saveza. to su najbolje pokazali devedesetih. Ne ponovilo se nikome.

Name

ucitelj

20.05.2016 08:13

Suludo je reći da su Muslimani (tada su još bili Muslimani) najviše stradali u proteklom ratu a ta bolesna teza se stalno nameće. Ne, gospodo, najviše su nastradali Srbi, srpska nejač i civili. A to što muslimanske borce predstavljaju kao žrtve nekakvog masakra u Srebrenici, to je najveća laž 20. vijeka!

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.05.2016 10:43

Idi umij se.Jos si krmeljav.

Name

mami

20.05.2016 08:23

Demokratija ne samo EU već i SAD-a!

ODGOVORITE
Name

Tomy

20.05.2016 09:08

Ulica 13 beba,Sladjana je žrtva istog zločina.Uzas i sramota 20 veka.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

20.05.2016 13:58

Слађана је умрла прије пар година од последица због недостатка кисеоника када се родила. Овакав злочин МЗ над било којим народом, у овом случају над СРБским народом, непознат је до сада у историји свијета. Зато је срамно и жалосно да још увијек има "паметни" СРБа који би и сада ради у име лажног "мира" непријатељима својим заборавили и опростили све злочине њихове. Заборављајући и опраштајући непријатељима нашим који се не КАЈУ за злочине своје над СРБским народом, значи дјецу нашу на жртву приносити старим и лукавим непријатељима својим. Нека је вјечни спомен међу нама бањалучким борбама као најмлађим и невиним жртвама грађанског рата у бившој Југославији а уплаканим родитељима наше искрено саучешће!

Name

nn

20.05.2016 09:11

Tužno jeste.

ODGOVORITE