Narušeno pravo na pravično suđenje

Odbrana Ratka Mladića ocenila je da bi čitav postupak protiv njega u Hagu mogao biti nepropisan zato što na sumiranju zaključaka sudija rade isti pravni saradnici koji su nedavno sačinili nacrt osuđujuće presude Karadžiću.

Svijet 19.05.2016 | 20:20
Narušeno pravo na pravično suđenje

Odbrana Ratka Mladića ocenila je danas da bi čitav postupak protiv generala pred Haškim tribunalom mogao biti nepropisan zato što na sumiranju zaključaka sudija rade isti pravni saradnici koji su nedavno sačinili nacrt osuđujuće presude Radovanu Karadžiću.

Mladićevi branioci Branko Lukići i Miodrag Stojanović upozorili su na današnjem ročištu da Tribunal time krši pretpostavku Mladićeve nevinosti, kao fundamentalni pravni princip.

Odbrana je od raspravnog veća stoga zatražila da potvrdi da "nijedna osoba koja je radila na presudi Karadžiću nije radila, niti radi, niti će raditi na presudi" Mladiću.

Branioci traže i garancije sudija da niko od pravnika koji su pisali presudu Karadžiću, "nije razmatrao pitanja u vezi sa predmetom" s pravnicima koji rade na presudi generalu Mladiću.

Odbrana traži i uvid u obavezujuće izjave koje je pravno osoblje potpisalo pre početka suđenja, kao i "detaljan opis drugih mera koje je raspravno veće preduzelo kako bi zaštitilo pravo optuženog na pravično suđenje i pretpostavku nevinosti, u svetlu ove situacije".

Bez ispunjenja tih zahteva, odnosno "ako su se trojica sudija možda već oslonila na rad pravnog osoblja koje je učestvovalo u pisanju presude Karadžiću, branioci generala Mladića zahtevaju da ceo postupak protiv Mladića bude proglašen nepropisnim (mistrial)".

Tribunal je bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića (70), 24. marta ove godine, prvostepeno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Karadžić je oslobođen krivice za genocid u još šest bosanskih opština.

Generalu Mladiću (74) pred Tribunalom se sudi po identičnoj optužnici. Suđenje se bliži kraju, budući da je do kraja dokaznog postupka ostalo da odbrana pred sudije izvede još par svedoka.

Na početku današnjeg podneska, Mladićeva odbrana navodi da je "nedavno saznala da veći deo pravničkog osoblja... koje je prethodno sačinilo nacrt presude Karadžiću sada radi u raspravnom veću koje će izreći presudu Mladiću".

"Odbrana je zabrinuta za sposobnost raspravnog veća da poštuje pretpostavku nevinosti", kao i zbog "uticaja na nepristrasnost suda", zato što su "iste osobe koje pišu prvi nacrt presude" Mladiću "već načinile nacrt osuđujućih zaključaka" u procesu Karadžiću.

Mladićevi branioci izrazili su u podnesku i zabrinutost da je "prebacivanje osoblja" iz Karadžićevog u Mladićev predmet "uticalo na sposobnost sudija da nepristrasno odlučuju... čime je narušeno (Mladićevo) pravo na pravično suđenje".

Iz tog razloga Mladićeva odbrana je postavila pitanje "može li sudija ostati nepristrasan uprkos preduverenjima koje ima njegovo pravničko osoblje".

Tim pre što je, po odbrani, general Mladić "već osuđen presudom Karadžiću", zato što je u toj presudi utvrđeno da je i Mladić bio učesnik u četiri udružena zločinačka poduhvata, kao i da je "delio zajedničku nameru da trajno ukloni bosanske Muslimane i Hrvate sa teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo".

Odbrana podseća i da je, po presudi Karadžićću, general Mladić uložio "napore da pojača granatiranje i snajperisanje grada tokom celog sukoba u Sarajevu", kao i da je "imao nameru da uzme kao taoce" pripadnike Unprofora.

Presudom Karadžiću, za Mladića je utvrđeno i da je "nameravao da ubije svakog vojno spospobnog muškaraca, bosanskog Muslimana, iz Srebrenice te da nasilno ukloni žene decu i starce. Te namere su bile jednake nameri da uništi bosanske Muslimane u Srebrenici".

"To su direktni nalazi o Mladićevoj krivici koje su donele iste osobe koje će sačiniti nacrt presude koja će mu biti izrečena. Uznemiravajuće je i pomisliti da su, u predmetu ovakvog značaja i obima, osobe koje su već donele tako značajne i negativne nalaze, pre vremena presuđujući optuženom (Mladiću), sada pozvane da pomognu u pripremi presude u njegovom predmetu", zaključili su generalovi branioci.

Odluku o zahtevu odbrane doneće tročlano raspravno veće kojim predsedava sudija Alfons Ori (Alphons Orie).

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

okrutnost

19.05.2016 21:14

On to sudjenje ne moze pratiti pa ili on tu sjedio ili doveli nekog is holandskog starackog doma. Nema razlike. Znaci, sve je jadno od pocetka.

ODGOVORITE
Name

ff

20.05.2016 04:34

I drugima je on uskratio pravo na život.

ODGOVORITE
Name

Md

20.05.2016 08:06

A zašto će njemu suditi

ODGOVORITE
Name

HAG

20.05.2016 12:55

AKO NISI DOBIO TRICU (TRIDEST) I NE VREDIŠ NIŠTA!

ODGOVORITE