Predsjednik Rusije u julu dolazi u Sloveniju

Ruski predsjednik Vladimir Putin dolazi krajem jula u Sloveniju, najavio je predsjednik Borut Pahor koji kaže da to ne znači da zvanična Ljubljana mijenja svoju dosadašnju orijentaciju s obzirom na to da je Slovenija članica NATO-a i EU.

Region 16.05.2016 | 13:14
Predsjednik Rusije u julu dolazi u Sloveniju

„Ne treba sumnjati: ta posjeta ni u čemu ne mijenja našu spoljnopolitičku ili bezbjednosnu orijentaciju“, rekao je Pahor, prenjela je Hina.

Putin bi na Pahorov poziv trebalo da poseti Sloveniju 20. jula, tri sedmice nakon samita NATO-a, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snežnoj lavini kao austrijski zarobljenici prije sto godina na planini Vršič.

Iako će Putinova posejta biti nezvanična i „pijetetne prirode“, svi se isto tako slažemo da će biti korisna u smislu dijaloga, kazao je Pahor.

On je, kako navodi hrvatska agencija, u razgovoru sa slovenačkim vojnicima upozorio na potrebu brže modernizacije slovenačke vojske kako bi mogla ispuniti preuzete obaveze u NATO-u i biti zaštićena u situaciji rastućih sigurnosnih izazova u Evropi i okruženju, pri čemu je ocijenio da dolazi do promjena u političkoj i sigurnosnoj konfiguraciji u Evropi i svijetu, iako, kako je dodao, Slovenija nije direktno ugrožena nikakvom prijetnjom.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

blbl

16.05.2016 12:36

Sigurno ce svratiti jaranu baji u Laktase. nece valjda doci Janezima a da ne svrati do svoje brace koja se zaklinju u njega.

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2016 13:03

Ako si zaljubljen njega ostavi to u svom mozgu ako ga imaš.

Name

VRS RVI

16.05.2016 13:05

Baš zanimljivo da se tek sada sjetio ruskih vojnika...

ODGOVORITE