Sudbinu "Šećerane" odrediće tržišni uslovi

Pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini danas je održana prva konstitutivna sjednica Odbora povjerilaca bijeljinske “Šećerane” u stečaju, na kojoj je jednoglasno, a na prijedlog predstavnika radnika, za predsjednika Odbora izabran advokat iz Bijeljine Faik Muhić.

Republika Srpska 12.05.2016 | 22:52
Sudbinu "Šećerane" odrediće tržišni uslovi

Muhić, koji je predstavnik povjerilaca sa najvišim potraživanjima, kaže da će ovaj Odbor nastojati da pronađe ozbiljnog strateškog partnera, koji će kupiti “Šećeranu” kao jedinstvenu tehnološku cjelinu.

“Fabrika šećera u Bijeljini veliki je kapacitet. Zato bi grehota bila da se izreže i prodaje na kilogram. Njenu sudbinu odrediće ekonomska računica, odnosno cijena koštanja jednog kg šećera u ovoj fabrici i cijena koja se može postići na svjetskoj berzi, u prodaji kod veletrgovaca. Ta razlika će pokazati da li je proizvodnja šećera rentabilna”, naglašava Muhić.

On napominje da je bijeljinska “Šećerana”, koja je prije pet godina počela da radi, dobro sačuvana, samo zahvaljujući radnicima.

“Mislim da su oni ti kojima treba odati sva priznanja da može da se prodaje”, kaže predsjednik Odbora povjerilaca.

Na prodaju Šećerane ne mogu negativno uticati imena Darka Šarića i Zorana Ćopića, kojima se sudilo za trgovinu narkoticima i pranje novca, tvrdi Muhić.

“U slučaju da se sutra pojavi neka firma, koja želi da namiri povjerioce, ja ne bih zavirivao u kvalitet novca, niti bi to bio posao povjerilaca. I ako novac dođe preko legalnih finansijskih tokova i banaka, zašto ga ne uzeti”, pita Muhić.

Odbor povjerilaca “Šećerane” u stečaju čine predstavnici:

- povjerioca razlučnog potraživanja - Ministarstva finansija i Poreske uprave, Područni centar Bijeljina
- povjerilaca sa malim potraživanjima DOO “Timko”, Brčko
- povjerilaca sa srednjim potraživanjima DOO “Energosistem” Brčko
- povjerilaca sa najvišim potraživanjima DOO “Mering”, Zrenjanin (Srbija)
- radnika “Šećerane” Ilija Grkinić.

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Direkt

12.05.2016 17:35

Samo da ne budu oni tržišni uslovi po principu cijene fabrike po kili gvožđa.

ODGOVORITE
Name

Uros

12.05.2016 20:21

Sta je sa onom Mitrovicem?Kad je mogao oguliti Mladost iz Bijeljine valjda je sad na redu i ta Šećerana .Takvi su kod nas biznismeni,jos brisu nos rukavom a i kravatu kupuju vec svezanu jer je problem ...

Name

zv

12.05.2016 22:25

Tezgu ce srediti stecajni ako ga Muhic ne oduva sto bi bilo odlicno jer treba stati u kraj hijenama

ODGOVORITE