Hrvatska: Lektira uči da su Srbi neprijatelji

Štivo za šesti razred u Hrvatskoj vrvi od glorifikacije NDH i srbomržnje. Pavelić je vrlo pozitivan lik, koljači opevani kao romantični junaci, Srbi glavni negativci

.

Region 12.05.2016 | 10:22
Hrvatska: Lektira uči da su Srbi neprijatelji

Na popisu obavezne lektire za učenike šestog razreda u Hrvatskoj našla se i knjiga izvesnog Stjepana Tomaša "Moj tata spava sa anđelima", mali ratni dnevnik u kojem se veliča ustaštvo, glorifikuju ustaški koljači, širi mržnja prema Srbima i deci prenose najniže strasti. Niko od sada nije zvanično reagovao, a Tomaševa knjiga nažalost nije jedina koja se nudi školarcima, a prepuna je ksenofobije i hvale za NDH.

Svega, ali zaista svega ima u knjizi romantičnog naslova o tati koji spava sa anđelima. "Sva je treptala od unutrašnjeg uzbuđenja kada je čula kako Bobo ili Jure viču: 'Mi smo spremni, Poglavniče'." Ti nedužni Jure i Bobo su Rafael Boban i Jure Francetić, zločinački koljači Pavelićevih hordi, opevani i u pesmama, a sada umiveni u školsku lektiru.

Dok Hrvatsku zapljuskuju kritike iz inostranstva zbog pokušaja rehabilitacije NDH i ustaštva, ovo neobično štivo za osnovce vrhunac je neukusa. Ustaštvo je prikazano kao ljubav prema domovini, a radnja smeštena u Osijek devedesetih. Devojčica Cvjeta Matković boji se komšije Čika Sekulića, Srbina koji se izjašnjavao kao Jugosloven, a kojem ne veruje ni otac devojčice.

"Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijedanput nije rekao: 'Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti'. Voli li Čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku", piše književnik čije se štivo nudi školarcima.

Srbi su u knjizi prikazani kao glavni negativci, barata se rečima naši i njihovi, pa se verno opisuje i događaj iz izbeglištva kada se devojčica u stranom svetu nađe sa pokvarenim Srbima. "Od danas više ne smemo na klizalište jer su se naši dečki potukli sa jednim malim Srbinom, vršnjakom. Mali je odnekud izvukao nož skakavac, a naši vešalice iz ormana."

Sličnih je opisa napretek, kao i pozdrava "Za dom spremni". Ante Pavelić je prikazan kao krajnje pozitivan lik. Kako su ga prosvetni radnici propustili još se ne zna, ali ovo nije usamljen slučaj. I u udžbenicima iz istorije sve je više podela na ustaše i partizane, i nije teško pogoditi ko su pozitivci. Srbi su prikazani kao zločinci i teroristi. Zanimljivo je što postoje i dve vrste pristupa istoriji, pa nastavnici mogu da izaberu onu koja im više odgovara.

POZDRAVI NA SVE STRANE

U Tomaševoj knjizi na sve strane se pozdravlja sa: "Za dom spremni", a velikim je slovima napisano: "Uvek 'Za dom spremni!'"

I sve to istovremeno dok je hrvatski sud povećao kaznu fudbaleru Džou Šimuniću ocenivši da je reč o ustaškom pozdravu. Čini se da veličanje ustaštva u udžbenicinma kritikuje još samo Stipe Mesić.

(Večernje novosti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VETERAN

12.05.2016 08:47

Fuj, gadi mi se sve.. velicati ubice,ko god radio i ucio djecu takvim stvarima su bolesni fasisti, nacionalisti iz bilo kog naroda.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.05.2016 10:27

Нико СРБима није крив што су они данас расрбљени. Дјецу треба учити својој вјери и народности без мржње према било коме јер мржња заслепљује. Зато се угледајмо на хрвате, да не будемо нељуди као они, већ људи, прави СРБи: Православци и Светосавци који ћемо снагом духа свога васкрснути СРВство и ујединити Савину Свету СРБију чије земље се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ ХИМНИ!

Name

krst

12.05.2016 08:51

Kako da ne?! Jasenovci oluje bljeskovi i ostale akcije i logori nisu u "hrvatskoj"?!

ODGOVORITE
Name

Venera

12.05.2016 08:52

Ne moze vam sad ovo 99 posto komentatora na BN-u da komentarise, trenutno su svi zauzeti misijom kako da istrijebe jedni druge. Hrvati su dobili sta su htjeli, srcano su se za to borili, ovo sto sada rade, ocito niko ne kaznjava jos manje se iko buni sa srpske strane tako da...

ODGOVORITE
Name

re venera

12.05.2016 09:24

Bok stara kak je tam u vas, cujem imate slicnih problema kaj se desava izvjesti nas a lektira-kakvi starceki takva vam bu i djecica..i jos nekaj-kak je Mida Kovac i Tomson jedu li i oni dio lektire?

ODGOVORITE
Name

Milirad

12.05.2016 09:44

I u Njemačkoj,od davnina,postoji jedna ploča na kojoj piše"Sačuvaj me bože kuge i hrvata".Ljudi su poičinili jedan od najvećih genocida u istoriji čovječanstva.I gle,umjesto da se stide,oni se ponose.Za njih su zločinci Srbi,jedan naivni narod,čiji je najpotentniji dio izginuo u prvom svjetskom ratu da bi hrvatima napravili državu.Lijepo je o tome govorio Jovan Dučić.

ODGOVORITE
Name

bn

12.05.2016 11:33

Nikakvo cudo to je sasvim normalno sta misle Srbi koji su ziveli u Hrvatskoj za hrvate nista dobro tu ljubavi nema niti je kada bilo niti ce biti glupo je raspravljati na ovu temu velika je razlika izmedju ta dva naroda ali mi to ne vidimo

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

12.05.2016 22:30

Hrvati pumpaju djecu mržnjom. Šta je drugo za očekivati znamo mi ali nezna zato ovaj svijet.

ODGOVORITE