Bijeljina: Smijenjen načelnik finansija

U Bijeljini SDS izgubio skupštinsku većinu. SDS smatra da su stranke okupljene oko SNSD-a zloupotrijebile glasanje.

Republika Srpska 11.05.2016 | 22:54
Bijeljina: Smijenjen načelnik finansija

Na vrlo burnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina danas je smijenjen načelnik Odjeljenja za finansije u Bijeljini Milorad Sofrenić. Sa dužnosti je smijenjen i zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović.

Pad skupštinske većine potvrđen je smjenom prvog čovjeka gradske kase. Poslije 16 godina vlasti, Milorad Sofrenić,visoki funkcioner lokalnog SDS-a, smijenjen je sa mjesta načelnika Odjeljenja za finansije. 16 odbornika je glasalo da se Sofrenić razriješi dužnosti.

SDS i koalicioni partneri pokušali su da spriječe ovu smjenu povlačenjem ove tačke sa dnevnog reda. Nakon što je opozicija demonstrativno napustila glasanje, u sali je ostalo 18 odbornika. 13 odbornika je glasalo za odustajenje od smjene, tri odbornika su bila protiv, a problem je nastao oko dva nedostajuća glasa. Odbornici SDS, NDP i SDA insistirali su na stručnoj ekspertizi elektronskog sistema za glasanje, ali je predsjednik Skupštine prekinuo sjednicu.

Uslijedile su burne rasprave, prepucavanja i optužbe.

I dugotrajna dilema ko ima više poslanika u svom taboru riješena je. 16-ta ruka za glasanje obezbijeđena je. Dosadašnjoj skupštinskoj većini leđa su okrenuli Mile Stevanović iz DNS-a i Mićo Todorović iz PDP-a.

"Danas možemo da potvrdimo da SDS i gradonačelnik Mićić nemaju skupštinsku većinu", rekao je predsjedink Skupštine grada Dragan Đurđević.

Gradonačelnik Mićo Mićić potvrdio je gubljenje skupštineke većine, mada:

"Uvijek je većina 16, oni sada imaju nekih 16 odbornika, ali da je neregularnosti bilo - to je očito", kaže gradonačelnik Mićić i dodaje:

"To što sam ja očito Đurđeviću poslastica da me napada i da će na takav način dobiti povjerenje građana - neće sigurno. A optužbe što je iznio, dokaze ako ima neka nosi u Sud, a dokazaće to na sudu, a ja ću ga tužiti za klevetu", jasan je Mićić.

Dužnosti je razriješen i zamjenik načelnika Huso Zečkanović, a ko će ga zamijeniti odrediće gradonačelnik.
Za vršioca dužnosti načelnika finansija izabran je Vaso Arsenović iz SNSD-a. Na koji način će dalje funkcinisati gradska vlast možda bude naznaka već na prvom narednom zasjedanju, koje je zakazano za petak, 13. maj.

BN televizija