Ljepotice, srećan ti rođendan i donesi sebi i Srbiji poklon iz Rija!

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović danas je napunila 26 godina. Uz čestitke, želimo joj dobro zdravlje i mnogo sreće na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru!

Ostali sportovi 10.05.2016 | 14:20
Ljepotice, srećan ti rođendan i donesi sebi i Srbiji poklon iz Rija!

Ona je šampionka i naša je!

Ivana Španović danas je napunila 26 godina, a čestitke "pljušte" sa svih strana. Mi joj želimo da na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru "leti" do zlata, mada ćemo biti srećni i ako medalja bude nekog drugog sjaja.

 

Najbolja atletičarka Evrope za mart mesec (prema izboru ljubitelja atletike), i jedna od najlepših atletičarki sveta, rođena je u Zrenjaninu 10. maja 1990. godine.

Atletikom je počela da se bavi kao sedmogodišnjakinja u rodnom Zrenjaninu, kada je posle mnogo isprobanih disciplina najbolje rezultate ostvarila u skoku u dalj, kojim se bavila i njena majka. Prvi važniji rezultat zabeležila je 2007. godine na Svetskom prvenstvu za kadete u Ostravi gde je u skoku u dalj osvojila srebrnu medalju, sa preskočenih 6,41 metar. Godinu dana kasnije okitila se zlatom na Svetskom juniorskom šampionatu u Bidgošću (6,61 metar) i najavila veliku karijeru jednog srpskog sportiste posle dugih godina posta.

Učestvovala je i na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine, zabeležila najduži skok 6,30 metara, ali to nije bilo dovoljno za plasman u finale. Četiri godine kasnije u Londonu izborila je finale, i sa skokom od 6,35 metara zauzela je 11. mesto.

Srpskoj atletici donela je mnogo radosti na Univerzijadi 2009. u Beogradu kada je sa preskočenih 6,64 metara ubedljivo stigla do zlatne medalje. Na Evropskom juniorskom prvenstvu iste godine u Novom Sadu osvojila je drugo mesto, iako je sa skokom 6,71 metar popravila lični rekord. Srebro joj je pripalo i na EP za mlađe seniore 2011. godine.

Jedan od najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri napravila je na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine, kada je skokom od 6,82 metra (tada novi nacionalni rekord) osvojila bronzanu medalju. Njena karijera konstantno ide uzlaznom linijom. Nacionalni rekord je potom popravljala, a na SP u Pekingu 2015. godine osvojila je takođe bronzanu medalju skokom od 7,01 metar.

U martu 2016. godine, ponovo je popravila srpski rekord. Na dvoranskom prvenstvu sveta u Portlandu, skočila je 7,07 metara i osvojila srebrnu medalju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar