Fotografijom iz Bileće "Singer" podsjeća na svoju istoriju

Poznata američka Šivaća kompanija „Singer“ na svom fejsbuk profilu, kao podsjetnik na svoju istoriju, podijelila je samo jednu crno-bijelu fotografiju i to iz Bileće.

Republika Srpska 09.05.2016 | 20:39
Fotografijom iz Bileće "Singer" podsjeća na svoju istoriju

„Doza istorije: Prva Singerova škola šivenja oko 1926. godine u malom gradu Bileći, bivša Kraljevina Jugoslavija. Kursevi šivenja nuđeni su besplatno i ovo je prvih 20 mašina koje su uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država“, napisali su iz ove kompanije uz fotografiju na svom fejsbuk profilu.

Na dnu fotografije ćirilicom je napisano: „Besplatan tečaj umjetnog veziva na singer šivaćim strojevima. Bileća, 2.11. 1926.“

Nismo uspjeli da indetifikujemo nikog od ljudi sa fotografije, a nepoznat je i njen autor, kao i način na koji je dospjela do administratora fejsbuk stranice Šivaće kompanije „Singer“.

„Singerove šivaće mašine popularno zvane singerice bile su prvi masovno prodavan industrijski proizvod na prostoru bivše Jugoslavije između dva rata, jer je postao gotovo obavezni dio miraza bolje stojeće udavače“, zapisano je u Vikipedijinom članku o ovoj kompaniji.

„Singer“ je imao svoje luksuzne prodajne salone u gotovo svakom većem gradu Bivše Jugoslavije, i to gotovo po pravilu u najstrožem centru. Njihov salon u Zagrebu bio je na Trgu Bana Jelačića 13, u zgradi tadašnje Jugoslavenske banke, izgrađene 1926. po projektu arhitekta Ignjata Fišera.

Nastanak „singerice“

Prvi prototip „singerice“ napravio je Isak Merit Singer, glumac, inovator i preduzetnik iz Pitstovna, država Njujork. Njemu je, sasvim slučajno, 1850. godine u Bostonu stigla na popravku šivaća mašina „Lerou end Blodžet“. Rastavljajući njen komplikovani mehanizam, Singer je shvatio da bi šivaća mašina bila puno pouzdanija i manje kvarljiva ako bi se čunak kretao po ravnoj liniji (gore-dole) nego kružno, s ravnom umjesto zakrivljenom iglom. On je zapravo promijenio logiku, umjesto da igla prati tkaninu, kod njegove mašine igla je jednostavno išla gore-dolje, a tkaninu je trebalo pomicati u smjeru šava. Singer je odlučio da uloži vrijeme i novac u proizvodnju nove mašine, a nakon 11 dana i 40 dolara potrošenih na izradu prototipa, rodila se prva singer šivaća mašina.

Tako je Isak Singer 1851. godine, zajedno sa njujorškim advokatom Edvardom Klarkom, osnovao kompaniju pod imenom „I. M. Singer & Co“. U samo dvije godine, „Singer“ je postala vodeća američka fabrika za proizvodnju i prodaju šivaćih mašina. Kompanija je 1853. godine promijenila ime u “Singer Manufacturing Company“ i otvorila proizvodni pogon u Njujorku. Prve njujorkške šivaće mašine prodavane su po cijeni od 100 dolara, što je bilo pravo bogatstvo. Uprkos visokim cijenama, prodavane su dobro, jer su ih prodavali na otplatu. Kupci su ih mogli otplaćivati svojim radom na mašinama koje su dobili – odmah.

Današnje sjedište kompanije „Singer“ je u Tenesiju.

Izvor: Moja Hercegovina

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

singer

09.05.2016 18:45

Dajte singerice ponovo u Bileću onim ženama prevarenim

ODGOVORITE
Name

Srdjo

09.05.2016 19:16

E za te žene Dodo je singer,njemu su vjerovali i aplaudirali.

Name

rs

09.05.2016 20:54

Svaka cast Srpska Hercegovino i RS.Kakvo RS ima bogato naslijedje i istoriju pa malo ko se sa nama moze porediti.

ODGOVORITE
Name

Dje me nadje

09.05.2016 22:14

Pa dje bas Bilecu da spominje pored toliko drugih mjesta ne znaju oni da tamo vlada vodi sad poslove sa firmom Nikola Tesla i to ne onaj sto pravi aute nego ovaj sto pere pare. Zapravo je radnicima super od kako im je direktor otiso u Njemacku s lovom tako im je dobro da hoce da dignu u zrak zgradu opstine

ODGOVORITE