Privedeni zbog grafita: "Smrt fašizmu - sloboda narodu"

Aktivista stranke Radnička fronta Jovan Grkinić uhapšen je u Splitu zato što je napisao grafit: "Smrt fašizmu - sloboda narodu"?!

Region 09.05.2016 | 18:00
Privedeni zbog grafita: "Smrt fašizmu - sloboda narodu"

Na zidu splitskog bastiona "Kornaro" osvanuo je grafit /Smrt fašizmu – sloboda narodu/, na istom mjestu na kojem je ta poruka stajala i 1943. godine, kada su Nijemci ulazili u grad.

Aktivista Radničke fronte koji je ostavio poruku priveden je u policijsku stanicu, gdje je doživio niz uvreda od nadležnog policajca.

U policiji su, kako navodi Grkinić, na antifašizam sasuli pravu salvu pogrdnih izraza, a bilo je i veličanja ustaške NDH.

"Koji antifašizam - to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji! Trebao si obilježiti 10. april /Dan stvaranja NDH/, a ne Dan pobjede nad fašizmom, to više niko ne slavi, to su pizd.rije, budi sretan da nisu naišli branitelji, jer bi se loše proveo" - rekao je policajac Grkiniću.

Dežurni inspektor je bio korektan, navodi Grkinić i kaže da mu je on i dao zapisnik i rekao da može podnijeti prijavu na postupanje.

Grkinić je zadržan u policiji od 5.30 ujutro do 9. časova i najavljuje prigovor Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvo ponašanje organa reda.

Grkinić kaže da Splićani "znaju ko je on" i da "neće biti prvi put da će mu prijetiti i tjerati ga u Srbiju".

"Ja ne mogu drugačije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan”, rekao je Grkinić za portale.

Grkinić napominje da nije napravljena nikakva šteta te da je natpis ispisan običnim jupolom.

Kaznena prijava policije ide Gradu Splitu koji odlučuje hoće li podnijeti prijedlog za krivični progon - o tome personalno odlučuje gradonačelnik Baldasar.

Gradonačelnik je član SDP-a , ali je prošle godine izazvao aferu kada je polagao vijenac na spomenik pripadnicima "Crne legije," koja je bila u sastavu NDH, a to je pravdao željom da se premoste razlike u hrvatskom društvu.

Izvor: Srna

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Može biti samo prekršaj

09.05.2016 18:16

Kakvo krivično djelo,mislim da ovo može biti samo prekršaj

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

09.05.2016 22:24

Smrt fašizmu k**ac komunizmu...

ODGOVORITE
Name

istekao mi pasos

09.05.2016 22:58

Da nije ja bih na bus pa u Split. Pokupicu ja paar feministkinja pa cemo malo pisati.

ODGOVORITE
Name

Knin

10.05.2016 08:46

Grkinić je ispravan lik. Jedan od rijetkih u bolesnom Splitu. I bolesnoj Rvatskoj.

ODGOVORITE