Markovdan: Zašto na ovaj dan treba spavati

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan

Srbija 07.05.2016 | 21:06
Markovdan: Zašto na ovaj dan treba spavati

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Kad je Marko bio sa Petrom u Rimu, zamoliše ga vernici da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa.

Marko je napisao Sveto jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito, i tada Marka postavio za episkopa i propovednika u Misiru. Misir je u to vreme bio u mraku neznaboštva, gatarstva i idolopoklonstva, ali je Marko uz pomoć božju posejao seme hrišćanstva po Liviji, Amonikiji i Pentapolju.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iz Pentapolja došao je Marko u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone, te i ovde učvrstio hrišćanstvo.

Svoje propovedi potkrepljivao je mnogim čudesima i dobrim delima. Bežao je od progona u Pentapolj, a potom ponovo u Aleksandriju. Neznabošci su tada uhvatili Marka i uz silne pogrde vukli ga ulicama Aleksandrije.

Sav ranjav i krvav dospeo je u tamnicu gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod Isus krepeći ga rečima: “Mir tebi Marko, jevanđeliste moj!” Marko ja odgovorio:”Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!”

Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali on je izdahnuo i otišao u bolji svet.

Foto: Crkvenikalendar.com

Beseda kaže:

“U ovom svetu neprestanog pokreta i neprestanih promena, čovek hteo ne hteo mora biti zaposlen, bilo dobrim bilo zlim delovanjem. Lenjiv čovek nije nezaposlen: on je vredni poslenik đavola. Lenjo telo i lenja duša najpodesnija je njiva za đavolsko oranje i sejanje.”

U narodu se Markovdan svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

(Telegraf.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

LUZICKI SRBIN !!!

08.05.2016 00:22

Svim vernicima Majevcanima I Branjevcanima srecna crkvena slava Markovdan.Sve vas lepo pozdravljaju Luzicki Srbi Iz DDR-a Neka je Braco sa Srecom Kristos Vaskrse Boze daj ujedinjenje Svim Luzickim Srbima I Braci Rusima AMIN!!!

ODGOVORITE
Name

lijan

08.05.2016 06:58

Slava sv.Marku!!!moj rodjendan!

ODGOVORITE
Name

Amin

08.05.2016 14:28

Lijane brate, danas je dan krštenja mog sina!Presrećan sam a tebi od srca želim srećan rođendan i dug život!