Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

U okviru Programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici danas će biti održana Memorijalna akademija i muzičko-scenski performans pod nazivom "Dno".

Republika Srpska 07.05.2016 | 08:42
Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

Tematski dio ovogodišnje memorijalne akademije kroz multimedijalni prikaz predstaviće i raskrinkavanje mita o koncentracionom logoru Jasenovac kao radnom logoru, a na umjetnički način biće tematizovano i stradanje djece u tom logoru.

Akademija će početi u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 20.00 časova minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u takozvanoj "tvornici" smrti koju je osnovala Nezavisna Država Hrvatska radi istrebljenja ovih naroda zbog toga što su pripadali drugoj naciji.

Najavljeno je da će akademiji prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur, predsjednik Udruženja preživjelih logoraša iz Banjaluke Dobrila Kukolj, te brojni opštinski i drugi zvaničnici.

Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici tradicionalno se organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji se održava sutra u Spomen-području Donja Gradina.

Organizatori Memorijalne akademije su Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina" i opština Kozarska Dubica, a muzičko-scenski performans izvešće Dramski studio "Artist" iz Kozarske Dubice.

Komentari / 0

Ostavite komentar