Ponovno blokiranje otvaranja poglavlja

Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Srbija 04.05.2016 | 22:53
Ponovno blokiranje otvaranja poglavlja

Predsedavajuća EU Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Kako saznaje Tanjug, Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva, navodi RTS, pozivajući se na izvore sa sastanka.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

04.05.2016 20:35

JBS Hrvatsku!!!

ODGOVORITE
Name

pocetnik

20.05.2016 02:32

Ma ko nas bre je.e nek nas blokiraju

ODGOVORITE