Vapaji majke iz napuštene barake

I dok u ovim vremenima mnogi žive u izobilju i blagostanju, na račun svog nerada ili tuđeg rada, porodica Vasiljević iz Foče je osuđena da bukvalno preživljava . Pored neizliječive bolesti djeteta tročlana porodica živi u stanu koji nije nikako dostojan ljudskog življenja.

Republika Srpska 04.05.2016 | 22:52
Vapaji majke iz napuštene barake

Ako se vjeruje u sudbinu, ona se, na neobjašnjiv način, žestoko poigrala sa životom Biljane Vasiljević iz Broda kod Foče, samohrane majke, kojoj je svaki naredni dan, umjesto radosti - patnja, a životni put neizvjestan.

Biljanina kćerka Katarina je od rođenja dijete sa posebnim potrebama, totalno je slijepa, ne čuje i teško komunicira sa okolinom.

“Njoj je potrebna njega 24 sata, mora uvijek biti neko uz nju, ništa ne zna niti razumije, moramo je hraniti i oblačiti jer ona to ne može“, priča Biljana.

Neimaština je najčešći gost porodice Vasiljević. Sva briga oko obezbjeđenja sredstava za život pala je na leđa ove nesrećene majke.

“Pošto nisam imala nikakvih primanja ni pomoći bila sam prinuđena da radim kao fizički radnik u pilani i od te plate izdražavamo se nas troje, sin – učenik, ja i Katarina.

Otac je djecu ostavio, otišao u nepoznatom pravcu pa nemamo nikakav kontakt s njim, niti šalje pomoć, a vidite i sami u kakvim uslovima živimo”, jada se Biljana.

Dok Biljana u pilani radi najteže muške poslove, istovara i utovara građu, njena majka Ilinka brine o bolesnom djetetu.

“Uslovi za stanovanje i porodice i djeteta su nikakvi, nemaju kupatila, zidovi se ruše, krov prokišnjava, Katarina stalno udra glavom o zid koji se urušava pa moramo da ga malterišemo i tako iz dana u dan“, priča Ilinka Čančar.

I ona objašnjava da je djevojčica često nervozna, da nešto traži, a niko ne razumije šta, pa onda vrišti, grebe sve oko sebe.

Svjesna svoje situacije Biljana ne traži mnogo. Najveći problem ove porodice je stan. Ona živi u nekad napuštenoj baraci, bolje rečeno rupi, sa prozorima kao puškarnicama.

“Očajne su prostorije u kojima Katarina boravi cijeli dan i noć jer se i zidovi se obrušavaju na nju. Najvažnije je da nam se obezbjedi krov nad glavom, a nekako ću od svog rada zaraditi za hranu i odjeću,” govori majka Biljana.

Predsjednica udruženja djece sa posebnim potrebama u Foči Jelena Vilotić obišla je pred Vaskrs ovu porodicu i donijela jaja i slatkiše za djecu.

“Mi u Udruženju imamo 56 korisnika, ali Katarina je jedan od najtežih slučajeva“, kaže Vilotićeva.

Da li će vapaj iz napuštene , polusrušene, tamne i depresivne barake stići do svijesti i savjesti onih koji na bilo koji način mogu pomoći ovoj porodici. Nadam se da hoće i da ćemo sledeći put vidjeti Vasiljeviće u uslovnom stanu sa više vjere i nade u bolji život.

Kontakt za pomoć:

Biljana Vasiljević
Tel: 065/200-310

Žiro račun: 5558 0000 2676 6186 kod Nove banke, Foča, na ime Biljana Vasiljević.

BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Maja

04.05.2016 20:00

Tuga. Gdje su sada predsjednik i njegova svita. Dok je ijedan ovakav slucaj u ovoj drzavi,svi politicari su za mene izdajnici!

ODGOVORITE
Name

Tačno!

04.05.2016 20:56

Gdje si sad Bosiću? Gdje si Krsmanoviću? Jesu li to te promjene? Vi ste na vlasti u Foči!

Name

Ljupče

05.05.2016 10:00

Da su bar ljudi, kao što bi trebali da budu, pa da sve pare za kampanju ulože za pomoć ovoj i ovakvoj sirotinji, pa neka se s tim slikaju. Milion puta im je to i bolje i učinkovitije i veći sevap, nego što stavljaju svoje slike na bilborde, kao da mi ne znamo kako oni izgledaju i kao da smo ih željni. Pomozite sirotinji!

Name

milija

05.05.2016 15:35

Krmanović u Foči nije na vlasti odavno. U Foči je četvrtu godinu na vlasti koalicija SNSD-SDS (nevjerovatno ali istinito)

Name

građanin

04.05.2016 20:13

Šta radi lokalna zajednica. Ona je u MZ Brod koji pripada opštini Foča. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2016 21:13

Ipak sve zahvale pripadaju kriminalcu koji vec 10 godina ubija svoje gradjane. Dakle SNSD kumovi i ostali tajkuni su spustili ovaj narod zive u grob i zaduzili ne rodjenu djecu, al ne svoju vec tudju.

Name

nažalost

04.05.2016 20:24

Slika i prilika opštine Foča.

ODGOVORITE
Name

Hamo

04.05.2016 21:01

Krsmanović je to stvorio!

Name

dragica

05.05.2016 15:45

Tu vladaju i pomažu "patriote" SNSD,a jedino u Foči pomaže im i SDS-samo da se zna.

Name

marko samardzic

04.05.2016 20:56

Molim sve humane ljude da se organizujemo da napravimo kucicu ovoj porodici,pozivamo I Focake da pomognu,znam da ih ima humanih!!!! Ja sam kontaktirao majku I ponudio nesto materijala!Budimo ljudi!!!!

ODGOVORITE
Name

...

04.05.2016 21:26

Svaka čast svakome ko pomogne. Meni su Gojko i Petar Đurić otvorili oči. Račun za posebne namjene do namirenja potrebe lica u potrebi, ali ne kupovina stana za izdavanje i sređivanje kuće u stanje upotrebe, a more gorih slučajeva. Potreba da, bogaćenje ne.

ODGOVORITE
Name

Redakcija BN TV

05.05.2016 14:41

Danas RTV BN uplatio simbolicnu novcanu pomoc. Ocekujemo to i od drugih.

ODGOVORITE
Name

lijan

05.05.2016 14:53

Svaka cast!