Maloljetni više neće moći u solarijum!

U Srbiji će uskoro mlađima od 18 godina biti zabranjeno sunčanje u solarijumima zbog njihovog kancerogenog dejstva, objavio je Blic.

Srbija 04.05.2016 | 08:44
Maloljetni više neće moći u solarijum!

Prema navodima lista, stariji od 18 godina solarijum će moći da koriste isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obaveštenja o svim rizicima kojima se izlažu.

Ove novine naći će se u prvom pravilniku o kozmetičkim salonima koji bi trebalo da stupi na snagu u junu ove godine.

Srbija bi, takođe, već naredne godine mogla u potpunosti da zabrani upotrebu solarijuma, u skladu sa preporukama Evropske unije, navodi Blic.

Ovako stroga pravila za upotrebu solarijuma biće uvedena zato što sve veći broj ljudi oboleva od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", zabeležen je porast obolevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to pre svega kod devojaka. Porast obolevanja mladih žena povezan je s povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.

Smatra se da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva pojave melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu ove opake bolesti.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Zoran Panajotović potvrdio je za Blic da će novim pravilnikom biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima.

On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume.

"Imajući u vidu da postoje različita viđenja korišćenja solarijuma i da su neke zemlje već zabranile njegovu upotrebu, EU je dala preporuka da se od 2017. solarijumi više ne koriste. I Srbija će se voditi tim preporukama i, ukoliko stav EU po tom pitanju bude definitivan, donećemo odluku u skladu sa tim", kazao je Panajotović.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sanja

04.05.2016 09:00

Zar su nekad i mogli u solarijum?!

ODGOVORITE