Pomen i mirna šetnja u Dobrovoljačkoj ulici

Služenjem pomena, prisluživanjem svijeća, polaganjem cvijeća i mirnom šetnjom danas će u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biti obilježene 24 godine od stradanja pripadnika JNA u tom gradu.

Bosna i Hercegovina 03.05.2016 | 08:18
Pomen i mirna šetnja u Dobrovoljačkoj ulici

Okupljanje je zakazano za 9.00 časova ispred Spomen-crkve u Miljevićima u Istočnom Sarajevu u kojoj će u 9.30 časova biti služen pomen stradalima.

U 10.00 časova slijedi odlazak autobusima u Dobrovoljačku ulicu, sad Ulicu Hamdije Kreševljakovića, gdje će poslije vjerskog pomena biti položeno cvijeće i mirnom šetnjom odata počast pripadnicima JNA ubijenim 2. i 3. maja u Sarajevu.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je Srni da su pripreme za obilježavanje ovog događaja završene i izrazio očekivanje da će sve proći bez incidenata.

"Poslali smo zahtjeve za odobrenje skupa Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, vatrogasnoj službi i Hitnoj pomoći i od svih smo dobili odobrenje za održavanje skupa", rekao je Dunjić.

Prema njegovim riječima, obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj prisustvovaće preživjeli učesnici tog događaja.

"Imamo potvrde da će doći iz Novog Sada, Beograda, Šapca, Prnjavora, Rudog i Bijeljine", naveo je Dunjić ističući da će, kao i svake godine do sada, prisustvovati i porodice stradalih.

Dunjić je dodao da će obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Sarajevu prisustvovati i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

"Potvrđeno je i prisustvo predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića", rekao je Dunjić, navodeći da se očekuje i prisustvo dvoje potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Sonje Karadžić Jovičević i Nenada Stevandića.

On je dodao da je dobijena potvrda da će skupu prisustvovati i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, te izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

"Kao i svake godine, biće prisutni i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata", naveo je Dunjić.

Ističući da nema razloga da bilo ko u BiH na dostojanstven način ne oda počast žrtvama, Dunjić je zaključio da su sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo preduzete sve potrebne mjere da skup u Dobrovoljačkoj prođe bez provokacija koje bi se mogle reflektovati na događaje koji slijede - otvaranje obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci, obilježavanje stradanja Tuzlanske kolone, potom Srebrenicu.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 2. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu JNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pravda

03.05.2016 08:20

Pa zasto je Kukanjac tvrdijo a niko mu ne veruje sa Srpske strane daje samo 6 stradalo pa cemu onda sve ovo ljudi stradali poslije toga a ne isti dan

ODGOVORITE
Name

Karadoz

03.05.2016 08:23

"U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno." Znaci promjena istorije, do sad su bili svi ubijeni u Dobrovoljackoj...

ODGOVORITE
Name

Kukanjac

03.05.2016 08:52

"U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika i to Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanović Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela... Znači", tvrdio je Kukanjac, "šest osoba je stradalo od 261."

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

03.05.2016 09:42

Muka mi je od svega ! Ako neko negdje nađe da sam nacionalista dam mu sve što imam , ali dosta mi je više : Dobrovoljačke , Srebrenice , Skelana , Omarske , Keraterma , Kazana itd. , pa svake godine isto , samo potpaljuj mržnju a to što smo nezaposleni , mnogi gladni , bosi , bolesni ma koga to zanima !!P.S. A sve te "manifestacije" koštaju , ko to plaća i od čijih para ??

ODGOVORITE
Name

kk

03.05.2016 10:20

Edo, mozda si u pravu ali nisi aktuelan.

Name

re RS

03.05.2016 09:45

A zasto vec jednom BO iz RS kad se toliko busaju o mirotvorstvu ne upute pismo namjere BS FBH da zajednicki obiljezje mracan dio nase novije istorije? Nista neka ne govore, samo neka sute i poloze cvijece i vijence, jedni se prekrste a drugi fatihu.

ODGOVORITE
Name

Drina lo

03.05.2016 09:58

Dokle ćete Srebrenicu predstavljati kao genocid a tamo su samo stradali zloglasni orićevi koljači

ODGOVORITE
Name

Md

03.05.2016 12:08

Ovi sto pravdaju naciste moraju znati da u normalnim državama za pokušaj ubistva se ide 20 god u zatvor a da ne pričamo za zločin gdje je pobijena vojska bez oružja za to bih trebao čitav vrh takozvane bih i njihove vojske da odgovara trebate da se stidite tog zločina a ne da ih pravdate

ODGOVORITE