Poplave: Narandžasti alarm u Srbiji

U centralnoj, jugozapadnoj i istočnoj Srbiji tokom noći i sutra se očekuje od 20 do 50 mm kiše zbog čega može doći do izlivanja reka pa su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu aktivirali narandžasti alarm.

Srbija 02.05.2016 | 22:59
Poplave: Narandžasti alarm u Srbiji

U ovom zavodu ističu da će vreme tokom dana u većem delu Srbije biti oblačno sa kišom, slabog do umerenog intenziteta dok se večeras, tokom noći i sutra očekuju znatno snažnije padavine.

- Narandžasti alarm upozorava večeras i tokom noći stanovnike jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na mogućnost poplava dok su sutra u opasnosti Pomoravlje, istočna i jugoistočna Srbija - objašnjava Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.
Tokom nevremena na udaru će biti granice redovne odbrane od poplava na mnogim rekama.

- Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave, Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj, na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama, Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do srede sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja - upozorava Todorović.

Narandžasti alarm znači da će vreme biti opasno pošto kiša može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasna po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - kaže Todorović.

Na opasnost od poplava upozorila je potpresednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Zorana Mihajlović i pozvala preduzeća i agencije iz svog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju.

S obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji, Mihajlović je pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu sve plansko-preventivne mere i budu spremne da reaguju u skladu sa razvojem situacije.

U resoru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su javno preduzeće "Putevi Srbije", "Koridori Srbije", železnička preduzeća "Infrastruktura železnica Srbije", "Srbija kargo" i "Srbija voz", Direkcija za železnice, Saobraćajni institut CIP, Institut za puteve, Agencija za bezbedost saobraćaja.

Takođe uključuje i Aerodrom Nikola Tesla, kompanije "Er Srbija" i "JAT Tehnika", Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, kao i lučke kapetanije, Agenciju za upravljanje lukama, Direkciju za vodne puteve, Upravu za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Upravu za transport opasnog tereta i Građevinsku direkciju Srbije.

- Od četvrtka se očekuje razvedravanje pa bi u petak, subotu i nedelju mogli da imamo sunčano vreme i temperature veće od 20 stepeni - ističe Todorović.

Izvor: Informer

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tito

03.05.2016 05:51

Srbija na vodi, a narod ce da se seli u Beograd na vodi! Potom dolaze Nijemci i kupuju jeftino zemlju...

ODGOVORITE