Sirijski rat očekuje krvava završnica

Sirijski predsednik Bašar al-Asad postaje sve prkosniji kako se približava nastavak pregovora u Ženevi, gde će predstavnici vlade u Damasku i opozicije pokušati da sklope primirje, piše američki "Biznis insajder".

Svijet 13.04.2016 | 08:20
Sirijski rat očekuje krvava završnica

Glavni zahtevi opozicije na sastanku u Švajcarskoj biće prestanak bombardovanja njihove teritorije i Asadovo povlačenje s mesta predsednika. S druge strane, režim je raspisao parlamentarne izbore za sredu, a sprema se i za novu ofanzivu na najveći sirijski grad Alep, koji je pod kontrolom opozicije.

"Biznis insajder" navodi da je Bašar al-Asad prevario Rusiju, koja je pokušala da ga satera u ćošak tako što je nedavno povukla većinu aviona i vojnog osoblja iz Sirije. Umesto da mirno sačeka pregovore, Asad je shvatio da ruska reputacija regionalnog lidera zavisi od zadržavanja statusa kvo u Siriji i opstanka njegovog režima, piše američki list.

Ruska intervencija u Siriji omogućila je vladinim snagama da krajem 2015. zauzmu Alep, ali je operacija ostala nedovršena nakon odluke o povlačenju ruske vojske prošlog meseca. Analitičari smatraju da je Vladimir Putin iznenada odlučio da povuče vojsku iz Sirije kako bi zadržao prednost pred sastanak u Ženevi, kako nad Asadom, tako i nad Amerikancima, koji neće imati šta da mu zamere.

"Ipak, Asad je prozreo Putinov blef. Rusija je u strahu da neko drugi ne sruši Asada (pre svega SAD), i na taj način dovede do potpunog kolapsa čitave Sirije. Rusi su u zamci, postali su taoci Asadovog ostanka na vlasti", kaže Pol Salem, potpredsednik Instituta za Bliski istok u Vašingtonu, u izjavi za "Volstrit džurnal".

Rusija je u ponedeljak porekla da planira bilo kakvu združenu operaciju sa sirijskim snagama u Alepu.

"Ipak, teško da će Moskva tek tako zapostaviti svoje interese u Siriji", kaže Čarls Lister, stručnjak pomenutog Instituta za Bliski istok.

Štaviše, realna je mogućnost da Asadova ofanziva na Alep primora Ruse da pošalju podršku, navodi "Biznis insajder".

Američki list je odmah uputio apel i kritiku pre nego što se išta i dogodilo, napisavši da će, ukoliko popmogne Asadu u osvajanju Alepa, Vladimir Putin "celom svetu pokazati da mu je strateški interes važniji od ljudskih života".

Ipak, teško je verovati da će Vladimir Putin rizikovati dobru međunarodnu reputaciju koju je Rusija stekla posle intervencije u Siriji zarad Asadovog okršaja sa opozicijom. jer, borba protiv Daeša je jedno, a omogućavanje apsolutne vlasti Bašaru al-Asadu nešto sasvim drugo.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zumba

13.04.2016 06:43

Kod koga je Rusija stekla "dobru medjunarodnu reputaciju"?

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.04.2016 16:11

U celom svetu, osim u Sarajevu očigledno. Šta misliš, koliko je Putin zainteresovan za to šta neko u Sarajevu misli o njemu?

Name

VRS RVI

13.04.2016 19:10

Ovi zapadni "analitičari" naš imaju bujnu maštu. Ne misle valjda da će Putin sa ovim završiti svoje djelovanje u Siriji. Sve se radi u dogovoru sa Asadom. Gospodin je lijepo reka da ako bude potrebno ruski avioni će stići za par sati u Siriju a on je čovjek od riječi. Ne misle valjda ovi glupani da će oni ući u Diriju? Ne može da se načudi zapadnim budalaštinama

ODGOVORITE